Почетна > Србија
Србија

Награда „Београдски победник“ припала књижевнику Горану Петровићу

Награђивани књижевник Горан Петровић добитник је награду „Београдски победник“ за свој нови роман „Папир са воденим знаком“, открио је стручни жири данас у сусрету са медијима у Библиотеци града Београда, иначе оснивача овог важног признања.
Фото: Pixabay/moritz320

Свечана додела награде лауреату ће бити организована 26. јануара у просторијама Библиотеке.

Награда се састоји од статуете Победника, аутора – академског вајара Зорана Кузмановића, плакете и новчаног износа од 10 000 евра у динарској противредности.

Одлука за награду је донета већином гласова – председник жирија професор др Предраг Петровић и чланови др Наташа Анђелковић и проф. др Петар Пијановић гласали су за роман Горана Петровића, док су др Весна Тријић и др Слађана Илић гласали за редитеља Емира Кустурицу и његов роман „Видиш ли да не видим“ о аустријском књижевнику и Нобеловцу Петеру Хандкеу.

Како је истакао жири, роман „Папир са воденим знаком“ Горана Петровића у издању куће „Лагуна“ издвојио се својим поетичким и стилским особеностима, а аутор се одлучио да радњу романа смести у рани нови век и ренесансу.

Тиме је писац Петровић, надовезајући се на своја приповедачка опредељења, успео да активира жанровске и смисаоне обрасце који су били заступљени управо у овој уметничкој форми – гротеска, бурлеска, парабола, као и бокачовска ласцивност, наводи жири у образложењу.

„Иако је прича смештена у доба ренесансе, она се може читати као алегорија и дијалог са нашим временом где се препознају теме као проблем положаја уметника и стварања у сложеном друштвеном контексту, однос популарне културе и високе уметности, као и апсурд и лицемерје епохалних политичких кретања“, записао је жири у образложењу.

Подсетимо, жири Награде „Београдски победник“ издвојио је следеће књиге у најужи избор за најбољи роман објављен на српском језику у 2022. години: „Властелинства“ Бојана Васића (Трећи Трг / Сребрно дрво), „Кад ђаволи полете“ Владимира Кецмановића (Лагуна), „Видиш ли да не видим“ Емира Кустурице (Српска књижевна задруга), „Мир и мир“ Мирјане Новаковић (Лагуна), „Папир са воденим знаком“ Горана Петровића (Лагуна) и „Теферич на Славији“ Сање Савић Милосављевић (Бедем књиге).

„Награђена књига Горана Петровића може се читати и самостално као део замишљеног циклуса романа-делте, која у нашој савременој књижевности отвара нове поетичке и жанровске могућности реактуелизације велике, романескне целине“, закључио је жири награде „Београдски победник“.

Такође, ужи избор је укључио и следеће романе – “Ходочашће у Содому” Јовице Аћина (Службени гласник), “Шапати мале Влашке” Славица Гароње (Прометеј), “Мртви на додир” Ане Марије Грбић (Геопоетика), “Из мртвог угла” Иване Димић (Лагуна), “Мук” Горан Милашиновића (Лагуна), “Козји устанак” Саше Младеновића (Виапринт), “Иконостас свег познатог света” Горана Петровића (Лагуна), “Дечак са Фанара” Саше Радојчића (Агора), “Мапа опроштаја” Синише Соћанина (Лагуна), “Берготова удовица” Боре Ћосића (Лом).

Књижевна награда „Београдски победник“ је настала 2021. године, оснивач је Библиотека града Београда, и према предиспозицијама, могу конкурисати романи искључиво на српском језику објављени од 1. јануара до 31. децембра те године, лауреат може бити само један, а не да дели награду са другим аутором, и сама награда се може освојити само једном.

Претходни и уједно први лауреат „Београдског победника“ 2022. био је писац Драго Кекановић за свој роман „Приврженост“ (Српско културно друштво „Просвјета“, 2021).

Dogovoreno potpisivanje memoranduma o saradnji u energetici SRB i UAE

Преузмите андроид апликацију.