Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

На Тргу слободе обележен Дан присаједињења

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и председница Скупштине Града Новог Сада Јелена Маринковић Радoмировић положили венце од ловоровог листа на Спомен – плочу која се налази на Тргу слободе.
Фото: PrtSc/Instagram/milosvucevic_gradonacelnik

Полагању венаца присуствовали су и Савеза потомака ратника Србије од 1912. до 1920. године и Савеза бачких Буњеваца.

Повод обележавања Дана присаједињења је 25. новембар 1918. године, када је Велика народна скупштина Срба, Буњеваца и других Словена Баната, Бачке и Барање донела одлуку о присаједињењу Војводине Краљевини Србији.

Фото: PrtSc/Instagram/milosvucevic_gradonacelnik

“Традиционално обележавамо 103. годишњицу од присаједињења Бачке, Баната и Барање Краљевини Србији, а томе додајемо и одлуку која је донета у Руми дан раније, 24. новембра, када се Срем директно присајединио матици. Ти датуми, не само да су обележили 20. век, него су круна нечега што је ствaрaно много деценија и векова раније. Одлука донета 25. новембра 1918. године је променила ток историје у правом смеру, захваљујући мудром и исправном размишљању наших предака”, рекао је Вучевић о празнику, па изразио захвалност.

“Захвалан сам Удружењу потомака славних бораца који су војевали битке почетком 20. века, а ту су наши пријатељи из Савеза војвођанских Мађара који са нама увек обележавају овај важан датум. Поносни смо на нашу историју, чувамо је и сматрамо да треба још више да радимо на култури сећања. Жао ми је што сећање на тај историјски важан датум није више присутно у српском народу, јер он није само регионални празник, већ велики догађај за целокупан српски народ без обзира на то где oн живи. Пре више од једног века, Велика народна скупштина је донела велику одлуку, а посебно смо поносни на то што су на тој скупштини жене имале изборно право, што је био раритет тада у Европи. Честитам свим грађанима у Републици Србији велики празник 25. новембар, посвећен том датуму 1918. године.”

Novosađani, srećan vam Dan prisajedinjenja!

Преузмите андроид апликацију.