Почетна > Бизнис
Бизнис

На Продуктној берзи пад промета, највише трговано кукурузом

Током претходне радне недеље преко Продуктне берзе у Новом Саду прометовано је 2.555 тона робе, што у односу на недељу дана раније представља пад од 38,42 одсто, наводи се у берзанском извештају и додаје да је за 30,36 одсто пала и финансијска вредност промета која је износила 63,13 милиона динара.
Фото: Unsplash/ Christophe Maertens

Већ четврту недељу заредом кукуруз је био најтргованија пољопривредна култура, пошто је његово учешће у укупном обиму промера износило 61 одсто.

Потражња за кукурузом је била већа у односу на понуду, посебно када је реч о новом роду кукуруза.

Кукурузом се трговало у ценовном распону од 16,60 до 16,75 дин/кг без ПДВ-а, а новим родом од 16,50 до 16,70 дин/кг без ПДВ-а, као и по цени од 17,00 дин/кг без ПДВ-а за кукуруз са преузимањем од 1.новембра ове до краја јануара 2024. године.

На тржишту пшенице активност је била слаба и на страни понуде и тражње, купци су се распитивали за пшеницу са вишим параметрима квалитета, а тражена је и сточна пшеница.

Пшеницом се трговало по цени од 19,30 дин/кг без ПДВ-а.

На тржишту соје крајем недеље закључени су први робно–берзански уговори за соју овогодишњег рода по јединственој цени од 49,50 дин/кг без ПДВ-а док је тражња за старим родом соје била слаба.

Тражња за сунцокретовим зрном је била нешто слабија у односу на понуду и на нижем ценовном нивоу и овом уљарицом се трговало у ценовном опсегу од 38,50 до 39,80 дин/кг без ПДВ-а.

Од осталих роба нудило се и сточно брашно у мањим количинама по цени од 12,00 дин/кг без ПДВ-а.

Poljska, Mađarska i Slovačka zadržavaju embargo na ukrajinsko žito

Преузмите андроид апликацију.