Početna > Život i stil
Život i stil

Na ovom mestu u kuhinji nikada ne smete držati ulje

Ako često koristite ulje za kuvanje u kuhinji, postoji velika šansa da imate flašu odmah pored vašeg električnog šporeta.
Foto: Pixabay/HomeMaker

Toplota bi potencijalno mogla oksidirati ulje, a oksidacija je strašno štetna. Kako objašnjavaju stručnjaci, to neće biti dovoljno da se skrati životni vek ulju, ali to ne znači da je njemu najbolje mesto za čuvanje.

Pravilno skladištenje najbolji način da se očuvaju zdravstvene prednosti dobrih ulja za kuvanje kao što je maslinovo ulje. Najbolje je pronaći hladno i tamno mesto jer kiseonik, svetlost i toplota najbrže razgrađuju ulje.

Dakle, najbolji način za skladištenje ulja je u ostavi.

Bez obzira da li držite ulje u ostavi ili pored svog električnog šporeta, možete izbeći oksidaciju izbacivanjem ulja za kuvanje koja najlakše oksidiraju.

Ima ukupno osam takvih ulja:
  • kukuruzno ulje
  • ulje repice
  • ulje semena pamuka
  • sojino ulje
  • suncokretovo ulje
  • šafranovo ulje
  • ulje semena grožđa
  • ulje pirinčanih mekinja

Toksikolozi koji testiraju ove vrste ulja na probleme sa oksidacijom kažu da ih ne bi trebalo koristiti za kuvanje. Zdravija ulja, s druge strane, obično se dobijaju iz većih orašastih plodova ili semenki, tako da zahtevaju manje obrade i imaju veće zdravstvene koristi. Zdravija ulja uključuju ekstra djevičansko maslinovo ulje, kokosovo ulje, susamovo ulje, ulje oraha, bademovo ulje, laneno ulje, ulje avokada i ulje od kikirikija. Ulje ne bi trebalo da držite tamo gde postoji izvor toplote, jer čak i kada je izloženost toploti niska, ona je i dalje faktor, zajedno sa svetlošću i kiseonikom. Dakle, ako želite da produžite životni vek vašeg ulja za kuvanje i smanjite oksidaciju, najbolje je da ga držite na tamnom i hladnom mesto.

Kako lekovi mogu uticati na bezbednost u saobraćaju?

Preuzmite android aplikaciju.

Oznake