Уколико желите да му сачувате квалитет и рок трајања, постоји место у кухињи на којем никада не би требало чувати уље.
Већина нас у кухињи има разна уља, од сунцокретовог, маслиновог или кокосовог до уља авокада… Иако су одлични извори здравих масноћа и антиоксиданса, начин складиштења може бити кључан за очување квалитета и нутритивних својстава уља. Зашто онда често правимо основне грешке у њиховом складиштењу?
Многи од нас мисле да је најбоље место за складиштење уља у близини шпорета и плоче за кување. Међутим, уље које је стално изложено топлоти може брзо да изгуби на квалитету. Идеална температура за складиштење уља не сме да прелази 20°С. Ово је правило посебно важно за маслиново уље.
Хладно цеђена уља, популарна због својих храњивих својстава, посебно су осетљива на светлост. Она може покварити уље, што значи губитак укуса и храњивих својстава. Стога је препоручљиво да га чувате у тамним стакленим или керамичким посудама. Ако сте икад посетили подручја специјализована за производњу уља, можда сте приметили да их чувају у посебним сандуцима који их штите од светлости.
Осим на светлост и топлину, уље је осетљиво и на ваздух. Ваздух може изазвати оксидацију, што узрокује брже сагоревање уља. Због тога је кључно чувати уље у добро затвореним посудама. Чврсто затворите чеп након сваке употребе како уље не би дошло у контакт са ваздухом.
Још савета за чување уља у кухињи…
Такође је добра идеја узети у обзир врсту уља које користите. Док се нека уља, попут кокосовог, без проблема могу чувати на собној температури, друга, попут ланеног уља, боље је држати у фрижидеру како би им се продужио рок трајања.
Правилно складиштење уља за кување може им продужити рок трајања. Осим тога, сачуваћете храњиве материје. Иако је практично да их оставите поред шпорета или у провидним флашама, размислите о дугорочном очувању квалитета.
Преузмите андроид апликацију.