Почетна > Живот и стил
Живот и стил

На одмору, а у глави на послу: Стална доступност изазива стрес

Чак и током летовања скоро трећина немачких канцеларијских радника доступна је за посао. Тачније, 31 одсто – резултат је анкете института ЈуГав (YouGov).
Фото: Pexels/Armin Rimoldi

Сваки девети запослени чак и жели да буде доступан сваког дана.

Међу испитаницима који кажу да нису доступни, више од четвртине барем једном недељно током одмора погледа поруке у вези са послом. У анкети је учествовало више од 2.000 запослених.

Под стресом због сталне доступности било је 30 одсто испитаника, док је 66 одсто рекло да им је било тешко да се током одмора „искључе.“

Међу разлозима за сталну приступачност била су очекивања клијената или послодаваца и важни пројекти, али и сопствена мотивација.

Осим тога, људи су напети и пре и после одмора. Да је било под стресом уочи летовања рекло је 45 одсто учесника анкете, док је 63 одсто навело да су после одмора остали свежи још само недељу дана.

„Флексибилан рад не треба да значи да запослени буду стално доступни и да не могу да се искључе,“ рекао је Оливер Блихер (Blüher) из технолошке компаније Слек (Slack), која је покренула истраживање.

„Компаније пропуштају сјајну прилику, јер само они који заиста могу да се искључе на одмору или после посла, враћају се на рад са обновљеном енергијом и мотивацијом,“ истакао је Блихер.

Jedna vrsta ribe najzdravija iz konzerve, tri porcije nedeljno spasavaju srce

Преузмите андроид апликацију.