Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Једна врста рибе најздравија из конзерве, три порције недељно спасавају срце

Често чујемо како конзервирана храна није добра, што је негде и тачно, јер је нисте сами припремили код куће са свежим састојцима. Но, постоји и храна која је у конзерви добра, а и дуже траје.
Фото: Pexels/Karen Laark Bosho

На тај начин уносимо велику количину протеина, витамина Д и антиинфламаторних омега-3 масних киселина, а маслиново уље обезбеђује мононезасићене масти за срце.

Конзервирањем се храна одржава свежом и јестивом, посебно храна која је склона развоју различитих патогена, а у процесу конзервирања храна пролази кроз процес стерилизације.

„Нажалост, резултат је значајан губитак хранљивих материја, али када се воће или поврће једном конзервира, оно може остати тако годинама, безбедно од опасних микроорганизама“, објашњава нутрициониста доктор Џес Кординг и открива шта је, према речима стручњака, најздравија конзервисана храна.

То су свакако, каже, сардине или сардине у конзерви, али и друге рибље конзерве које су приступачан извор протеина, али и одрживе и не захтевају дугу припрему или кување. Додавање конзервиране рибе вашој исхрани има бројне здравствене предности.

„Сардине у конзерви имају мање живе од многих других врста рибе и сматрају се једним од најбољих избора морских плодова, посебно ако свеже нису доступне“, рекла је докторка Џес Кординг.

Уз њих, додаје она, уносимо велику количину протеина, витамина Д и антиинфламаторних омега-3 масних киселина, а маслиново уље обезбеђује мононезасићене масти здраве за срце, објашњава она.

Како јести сардине?

Здравствене смернице препоручују две до три порције рибе са ниским садржајем живе недељно, а докторка Џес Кординг препоручује мешање са тестенином, сиром или крекерима за ужину.

Starinski lek rešava grebanje u grlu

Преузмите андроид апликацију.