Почетна > Живот и стил
Живот и стил

На које се све начине везујемо за изабраног партнера?

Сви смо се некада запитали зашто смо одређене особе бирали за своје партнере, какви су нас привлачили или нервирали, којим понашањима смо задржавали партнере, а којим смо их удаљавали од себе. Одговоре на ова питања нам даје Теорија афективне везаности.
Фото: Unsplash/Candice Picard

Када посматрамо партнерске односе, можемо да приметимо различите стилове везивања. У зависности од обрасца који је особа имала у детињству са примарном фигурном привржености – мајком, најчешће ће се тај образац манифестовати и у одраслом добу. Теорија партнерске афективне везаности разликује четири стила везаности – сигурни, избегавајући, преокупирани и анскиозни стил.


Сигурни стил афективне везаности

Особе које су развиле овај стил најчешће имају дуге, стабилне везе, испољавају веће задовољство везом и отворене су за сексуално истраживање, али само са једним партнером, са којим су дуго у вези. Имају високо самопоуздање, реалну слику о себи и другима, способне су да направе баланс између степена везивања и независности ,а конфликте решавају конструктивно.


Избегавајући стил афективне везаности

Овај стил карактерише смањено интересовање за везе, нарочито за дуге везе. Особе са овим обрасцом везивања су склоније везама “на једну ноћ”. Имају високо самопоуздање, али уз наглашену потребу за аутономијом, више се баве својим потребама и ослањају на себе, ретко траже подршку партнера. Плаше се везивања и тешко испољавају емоције.


Преокупирани стил афективне везаности

Особе које су развиле овај стил имају повишену анксиозност у везама, често су преокупиране својим партнером и мање су задовољне везом. За разлику од сигурних и избегавајућих, они чешће искусе страствену љубав и склонији су опсесивном и зависном стилу љубави. Склони су идеализацији партнера, а раскид тешко доживљавају, стога често остају у неком односу, иако су несрећни.


Анксиозни стил афективне везаности

Особе са овим стилом афективне везаности показују страх од губитка партнера, али истовремено избегавају зближавање. Због тога су њихове партнерске везе ретке или хаотичне. Имају ниско самопоуздање, те проблем у комуникацији са партнером, а у односу су пасивни и зависни од друге особе. Склони су да за све проблеме криве себе, а имају страх да неће наћи другог партнера, те остају у незадовољавајућој вези.


Који стилови иду један са другим?
Фото: Pexels/J. Carter

Што се тиче стилова који “иду заједно”, рађена су бројна истраживања. Анксиозне и избегавајуће особе најчешће постају парови, јер се обе уклапају у шему оне друге особе: анксиозне особе очекују да ће се у већој мери посветити вези него партнер, а избегавајуће особе очекују да неће много улагати у своју везу, колико ће улагати друга особа. Најчешће овакве везе нису срећне, али могу да функционишу неко време, и то у зависности од тога ко је анксиозни, а ко избегавајући тип.

Ако је жена анксиозна, а мушкарац избјегавајући тип, та веза може да буде стабилна, јер испуњавају полне стереотипе (жене су приврженије, улажу много енергије, док су мушкарци они који улажу мање енергије него жене, показују мање емоција у односу, итд). Међутим, ако је жена избегавајући тип, а мушкарац анкиозни, такве везе трају много краће, јер сваки од партнера сматра понашање другог негативним, јер одступа од стереотипних образаца.

Према истраживањима, особе које су у најранијем детињству оствариле сигурну афективну везаност са својим родитељима, оствариће и сигурне и стабилне везе у одраслом добу. За разлику од образаца несигурне везаности, партнери са обрасцем сигурне везаности су отворенији, приступачнији, задовољнији партнерским односом и нису склони емоционалним “испадима”.

Уколико желите да остварите стабилну везу, у којој ћете се осећати сигурно и вољено, бирајте особу која има развијен сигуран образац, нарочито уколико ви имате неки од несигурних образаца.

На тај начин можете кориговати свој стил везивања и померити га ка сигурном обрасцу. Са овим померањем повећава се и степен задовољства, не само у романтичној вези, већ и у осталим сферама функционисања, јер стабилан и задовољавајући љубавни однос значајно доприноси укупном квалитету живота.

Evo šta su pozitivne strane raskida veze

Преузмите андроид апликацију.