Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

На које начине Новосађани могу да помогну њиховим социјално угроженим суграђанима?

Нови Сад је познат као град великодушних људи, институције као и грађани су увек вољни да помогну онима, којима је помоћ најпотребнија.
помоћ
Фото: Градске инфо

Грађани који су у могућности да помогну, са времена на време би требало да одржавају ову традицију Града и донирају нешто за оне који се налазе у  тежем социјалном положају. Донације не морају бити крупне и најмање ситнице могу за некога представљати много.

У Новом Саду има више начина како да помогнете онима којима је свака помоћ добродошла.

Један начин на који можете помоћи јесте преко хумане акције коју је покренула невладино удружење „На младима Србија остаје“.

Ова организација спровела је хуману акцију у којој су у Новом Саду постављене тзв. станице за угрожене, где свако од нас може донети храну или одећу која ће користити социјално угроженим суграђанима.

Фото: PrtSc/Facebook

Захваљујући иницијативи удружења „На младима Србија остаје“ ове станице су се за кратко време прошириле Новим Садом и сада их има шест у нашем граду.

Станице су распоређене у улицама Миленка Грчића 6Браће Поповића 8, угао Булевара ослобођења и Јеврејске улице, Булевар Јована Дучића 9, у  Фрушкогорској улици ББ и на Трифковићевом тргу.

Фото: Градске инфо

На ове локације можете однети гардеробу, храну и остале потребштине које могу користити угроженим грађанима. Ове предмете треба донети у кесама и окачити на ову станицу, како би они којима је ова помоћ потребна могли да је узму и користе.

Поред ових станица у Новом Саду постоје и свратишта за децу као и за одрасле где се исто могу однети пакети помоћи за њихове чланове.

Свратиште за децу до 19 година се налази на Булевару ослобођења 39 и ради сваким даном од 8-20:30 часова, док се свратиште за одрасле налази у Футошкој улици број 46 и ради по истом радном вермену.

Дакле на ове адресе можете однети гардеробу, храну (мора бити неотпакована, не примају домаће прављене производе), козметику, средства за вршење хигијене… У свратиште за децу можете донирати и школски прибор, играчке и остале предмете намење за млађе генерације.

Деци и младима у угроженим породичним и животним приликама можете помоћи и на адреси Змај Огњена Вука 17 у Новом Саду, где се налази прихватилиште за децу „Сигурна дечија кућа“ која ради 24 сата.

Тамо такође можете однети наведене пакете помоћи и пружити мало радости нашим младим суграђанима.

Црвени крст је такође још једна организација у Новом Саду коју можете контактирати за донације и волонтерски рад.

 Поред ових начина помоћи, постоје и многе онлајн иницијативе, преко којих Новосађани приказују своју хуманост.

Једна од таквих јесте Фејсбук група основана 2019. године „Оброк за породицу 3м“. Преко ове Фејсбук групе Новосађанке које су је основале сваке суботе скупљају намирнице, а кувају неколико пута недељно, те ову врсту помоћи донирају породицама које су у потреби.

Донатори и породице у потреби, поред писања у Фејсбук групи или на Инстаграму, могу се могу се јавити и на  број телефона једне од оснивача групе 063 549 706, или на мејл адресе mirjanamutuc@gmail.com или obrokzaporodicu3m@gmail.com.

Ово наравно нису једини начини на које можете помоћи угроженим грађанима Новог Сада, некада хумано дело не мора нужно да дође путем институција и удружења, некада можете да реагујете и без њих уколико видите да је неком потребна помоћ.

Уколико у вашој згради, улици или делу града видите неког коме је потребна помоћ, не устручавајте се да је пружите, барем у виду информисања. Упутите их на наведена удружења и покажите да Новосађани брину једни о другима.

Znate li koja novosadska kuća je posedovala operacionu salu?

Преузмите андроид апликацију.