Почетна > Бизнис
Бизнис

Може ли се веровати продавцу половњака из Немачке?

Нису сви продавци половних аутомобила у Немачкој вредни вашег поверења. Истраживање открива да многа оштећена возила стижу на тржиште из других земаља.
Фото: Unsplash/Obipiksel

Многи купци претпостављају да су половни аутомобили из Немачке по правилу добро одржавани и да немају скривене мане и недостатке.

Многа возила која се продају у Немачкој су оштећена у другим земљама и купци би требало да буду опрезни како би избегли преваранте, открива истраживање које је спровео carVertical.

У 2022. години, 230.695 аутомобила је проверено на тој платформи који су последњу регистрацију имали у Немачкој. Оно што је још интересантније – од тог броја, 9.997 возила имало је неку забележену активност у другим земљама.

То значи да је 4,3% аутомобила продатих у Немачкој можда коришћено у иностранству, чак и ако њихови продавци то некако „забораве“ да напомену.

Према иподацима које је прикупио carVertical, 16,6% аутомобила на продају у Немачкој примећено је у Италији, 12,7% у Француској, и 10,6% у САД.

Иако тржиште половних аутомобила у Немачкој има добру репутацију широм Европе, потпуно поверење у продавце може изазвати озбиљне проблеме. Пошто се 75% половних возила у Србији увози из иностранства, често имају враћену километражу, скривена оштећења и друге недостатке.

Преваре на тржишту половних аутомобила чешће су у источној Европи. Међутим, купци такође треба да предузму мере предострожности када купују возила у западним земљама. У супротном, лако је добити аутомобил у лошем стању, а затим платити много новца за неочекиване поправке.

Провера историје аутомобила није довољна. Пошто неки продавци користе лажне ВИН-ове, купци морају пажљиво да провере да ли је ВИН број који су добили прави. Лажирање ВИН-а је противзаконито, а ако преварант оде тако далеко, тај аутомобил треба избећи по сваку цену.

Kurs dinara prema evru 117,3709

Преузмите андроид апликацију.