Лук има мало калорија и богат је калијумом и витаминима Б6 и Ц.
Такође је пун антиоксиданата који се боре против болести и слободних радикала и помажу у обнављању и заштити оштећених ћелија у телу.
Лук треба да стоји у вашој остави или на другом хладном, сувом и тамном месту око две недеље, али немојте га чувати поред кромпира који ослобађа гас и влагу који могу брзо покварити лук.
Ово поврће је важно за наше здравље и треба га чешће користити у исхрани. Лук побољшава здравље срца Конзумирање лука може имати здрав ефекат на кардиоваскуларни систем.
Истраживања су показала да полифенол зван кверцетин који се налази у луку помаже у смањењу високог крвног притиска и нивоа триглицерида.
Богат је антиоксидансима
Лук је пун антиоксиданата који се боре против болести и слободних радикала и важан је у „поправљању“ и заштити оштећених ћелија у телу. Они су један од најбољих извора флавоноида, укључујући кверцетин, фитокемикалије са јаким антиоксидативним својствима. Црвени и жути лук су богатији овим антиоксидансима од других врста. Исхрана богата антиоксидансима може помоћи у смањењу упале и спречавању оштећења слободних радикала, што доводи до снажног имуног система и бољег општег здравља.
Помаже у смањењу ризика од рака
Спроведено је неколико студија о томе како лук може играти важну улогу у превенцији рака. Црвени лук најефикаснији у смањењу ћелија рака дебелог црева и дојке.
Najveći krivac za povećanje krvnog pritiska je zapravo navika koju svi imamo
Преузмите андроид апликацију.