Једна од најбољих намирница са којом можете започети дан је сигурно јаје.
Јаја су одличан избор за све који желе мало више протеина за почетак дана, осим тога, ова намирница ће вам помоћи да смршате јер ће вас заситити ако не једете превише. Реч је о храни која се може припремати на разне начине, па се од њих лако спремају разна јела.
За шта су добра јаја?
Очувајте вид
Јаја су богата моћним антиоксидансима зеаксантином и лутеином, који штите очи од штетног дејства УВ зрака и смањују ризик од катаракте. Увече скувајте неколико јаја да бисте ујутру имали здрав доручак или их чувајте у фрижидеру како бисте увек имали нешто здраво за јело.
Посластица за оне на дијети
Jедно јаје садржи око 70 калорија, тако да су важан део нискокалоричне дијете. Једно истраживање је показало да су гојазни људи који су јели два јајета за доручак изгубили 65 одсто више на тежини од жена које су јеле пециво ујутру.
Протеини у јајима се брже засићују и продужавају осећај ситости, што значи да ћете бити мање у искушењу да посегнете за грицкалицама или завирите у фрижидер.
Смањите ризик од рака
Јаја су један од најбољих извора хранљивих материја холина – једно јаје садржи око 30 процената дневне препоручене дозе. Студије су показале да су жене које су уносиле велике количине холина имале 24 посто мање шансе да развију рак дојке. Холин се највише налази у жуманцету, па слободно умутите беланца када припремате омлет.
Садрже најквалитетније протеине
Јаја се сматрају једним од најквалитетнијих природних извора протеина и есенцијалних масних киселина које су кључне за многе функције у телу, укључујући раст и развој телесних ткива и нормално функционисање мишића и нерава.
Jачају мозак
Опет, морамо поменути холин, хранљиву материју која игра важну улогу у развоју мозга и јачању памћења, чиме се смањују шансе за развој Алцхајмерове болести. Ако посао од вас захтева велику концентрацију, обавезно једите два јајета дневно.
Храна која штити од УВ зрачења; обратите пажњу на ове намирнице
Преузмите андроид апликацију.