Почетна > Бизнис
Бизнис

Момировић: Снажна подршка Зиђину и HBIS-у

Министарство трговине даће снажну подршку компанијама Зиђин и HBIS које су највећи извозници и које значајно доприносе укупном БДП-у Србије, изјавио је данас министар трговине Томислав Момировић, након радног састанка са представницима тих компанија у Србији.
Фото: Танјуг/Ђорђе Крстић

„HBIS GROUP Serbia у Смедереву и Zijin Mining Group у Бору су две највеће компаније у Србији када је реч о извозу, у којима ради више десетина хиљада људи, директно и индиректно. Инвестиције ових компанија спасиле су исток Србије и данас дају огромну подршку нашем индустријском комплексу у овом делу земље“, истакао је министар Момировић.

Он је додао да је Смедерево данас много развијенији град, са просечним платама изнад републичког просека, саопштило је ресорно министарство.

„Томе доприносе најпре вишемилионске инвестиције железаре у Смедереву. Ова компанија је само у прошлој години имала извоз већи од 830 милиона евра. Радује нас то да железара у Смедереву бележи ове историјске резултате, упркос енергетској кризи и проблемима у снабдевању у целом свету. То је добар знак за нашу привреду, грађане у Смедереву и околини, јер то обезбеђује стабилна радна места и високе плате“, рекао је Момировић.

Он је напоменуо да према пројекцијама стручњака у Бору, Србија има лежиште са значајним резервама бакра и злата на глобалном нивоу, што је и знак светле будућности за економију целе земље.

„Zijin Mining Group је до сада инвестирао 2,3 милијарде долара, а у овој компанији у Бору где ради више од 7.200 радника просечна плата је данас 110.000 динара. Бор је био пред нестајањем, тоталним гашењем, али смо одговорном политиком успели поново да подигнемо овај крај. Данас смо разговарали о даљим инвестицијама, повећању извоза, али и томе шта ће потписивање споразума о слободној трговини са Кином донети овим и другим компанијама које послују у Србији“, нагласио је Момировић.

Саопштење је издато након његовог разговора са представницима HBIS GROUP Serbia из Смедерева као и са представницима Zijin Mining Group из Бора, генералним директорима Serbia Zijin Copper и Serbia Zijin Mining Group.

U februaru potrošeno pet odsto manje struje nego u istom mesecu 2022. godine

Преузмите андроид апликацију.