Почетна > Бизнис
Бизнис

Момировић о кампањи бојкота српских производа на Косову и Метохији

Министар за спољну и унутрашњу трговину Томислав Момировић изјавио је данас да Приштина наставља политику етничког чишћења и да је очигледна намера Приштине да на Косову и Метохији не буде више Срба.
момировић
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Коментаришући кампању бојкота српских производа на КиМ, као и то што су у амбалажу појединих српских производа на КиМ убачени меци. Момировић је рекао да је то наставак кампање политике мржње. Које је пре 20 дана довела до упуцавања дечака од 11 година. Пре неки дан до изрешетаног аутомобила и рањавања једног Србина.

„Ми то нећемо дозволити. Ми смо отворени за преговоре, као што цео свет види. Успећемо да заштитимо интересе нашег народа, наше државе и наше економије“, поручио је Момировић.

На питање који су инструменти Србији на располагању, Момировић је одговорио да је реч о потезима који потпуно одударају од понашања било ког актера у Европи.

Како је рекао, то је потпуно супротно политици ЕУ отвореног тржишта ка чему стреми цела Европа и брутална манифестација политике која тежи стварању Велике Албаније.

„То се никада није десило. Када бисте рекли то некоме у Француској или Немачкој да су у „смоки“ убацили чауре, они би помислили да смо луди. Разоружајте те људе и ту политику, вратите се преговорима. Нашим људима са КиМ поручујем да верују у своју државу. Да се не повлачимо са КиМ, већ да смо, напротив, никада присутнији“, поручио је Момировић.

Он је додао да је очигледно велика нервоза у Приштини. Ми, како је рекао, промовишемо отворено тржиште и зато смо основали Отворени Балкан како би што лакше функционисали и Срби и Албанци и Македонци.

„Наша економија није доминантна само на КиМ, већ у односу на цео регион. Ми имамо велики извоз и у БиХ, Црну Гору, Северну Македонију. Зашто не би имали и на КиМ, и то ће само расти. То не треба да буде нешто што иритира наше пријатеље Албанце, они треба да буду део тога. Зато смо створили Отворени Балкан, да би се сви они прикључили. Да би сви имали користи од тога, да би имали економски раст и раст стандарда, то је наш циљ“, истиче министар.

Он је потврдио да је наш извоз на КиМ у паду, али да је и даље јако велики.

Ziđin: Prosečna neto plata u Ziđin Koperu biće u 2023. veća od 120.000 dinara

 

Преузмите андроид апликацију.