Почетна > Бизнис
Бизнис

Зиђин: Просечна нето плата у Зиђин Коперу биће у 2023. већа од 120.000 динара

Просечна нето плата у компанији Зиђин Копер Србији биће у 2023. већа од 120.000 динара, односно око 10 одсто већа, најавила је компанија.
Фото: Pexels/Pixabay

Како је саопштио Зиђин, у намери да са репрезентативним синдикатима настави преговоре који треба да доведу до закључења Колективног уговора, менаџмент Србија Зиђин Копера још једном је показао спремност за договор и учинио додатни напор да синдикалним лидерима представи нову понуду.

„Синдикатима је раније у току преговора презентована једна побољшана понуда, о којој они нису желели да преговарају. Новом понудом, која је додатно побољшана у односу на одредбе важећег Правилника о раду, Србија Зиђин Копер предвидела је раст нето зарада за запослене и у овој години, тако да ће просечна плата током 2023. вредети више од 120.000 динара.

То значи да ће нето зараде које Србија Зиђин Копер исплаћује за 6.200 радника бити у просеку повећане за око 10 одсто“, наводи се у саопштењу.

Ппрема новом обрачуну повећања зарада, возачи би имали око 12 одсто већу нето плату, радници у одржавању око 13 одсто, док би на неким позицијама просечна нето плата била већа више од 14 одсто.

Нова побољшана понуда, како је наведено, предочена је репрезентативним синидкатима, а предата је Министарству за рад,
запошљавање, борачка и социјална питања.

Њоме је, упркос изазовима, предвиђено повећање плата радницима иако компанија није достигла планирану производњу у 2022.

години, години у којој је и просечна цена бакра на светском тржишту била нижа од просека у 2021, што је имало негативан утицај на приход компаније.

И поред тога, нето плате су са просечних 100.500 динара у 2021. повећане прошле године на преко 110.000 динара.

Србија Зиђин Копер истиче да је током четворогодишњег пословања на име разних пореза уплатио у републички буџет 348 милиона долара и тиме дао значајан допринос побољшању животног стандарда не само у Борском региону, него и широм Србије.

JAT Tehnika započela konverziju putničkih širokotrupnih aviona u teretne

Преузмите андроид апликацију.