Почетна > Бизнис
Бизнис

Момировић: Хлеб „сава“ јефтинији три динара, заустављена инфлација у Србији

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић изјавио је да је хлеб „сава“ од данас јефтинији три динара и да је то важна мера у борби против инфлације, као и да је држава успела да заустави инфлацију.
Фото: Pexels/Pixabay
„Мислим да смо зауставили тренд инфлације и изборили се са трендом раста цена. Сада полако инфлација почиње да пада, други месец заредом она пада и надам се да ћемо убрзати тај тренд у наредним месецима“, рекао је Момировић Тањугу.

Подсетио је да је од данас хлеб „сава“ појефтинио са 57 на 54 динара и нагласио да је то најјефтинији хлеб у Европи.
Момировић је додао да је веома значајно што је снижена цена хлеба „сава“ пошто се дневно прода више од два милиона векни.

„Ово је попуст од пет одсто“ нагласио је министар и додао да је ово појефтињење део наставка борбе против инфлације.
Момировић је подсетио и да је прошла година била јако тешка гренерално, нарочито за нас који смо на истоку Европе.
Говорећи о томе шта нас очекује у наредном периоду, Момировић је казао да је економија Србије у претходном периоду доста промењена.

„Наш бруто друштвени производ (БДП) је пре десет година био око 30 милијарди евра, док је данас он већи од 60 милијарди еври. Последица тога је да ми сада имамо континуирани раст извоза, који је за прва четири месеца порастао за 13 одсто, док је увоз у опадању“ нагласио је министар унутрашње и спољне трговине Србије.

Он је додао и да се Србија реиндустријализовала у претходном периоду и то је оно што како наглашава чини економију ове земље доминантну у овом тренутку.

“ Ми данас, односно у прошлој години, имамо више страних директниј инвестиција него све остале земље ЦЕФТА заједно. То су невероватни подаци и трендови“, нагласио је Момировић и навео да је Србија са таквом економијом ушла у тешку борбу против пандемије а сада са инфлацијом као последицом економске кризе и рата на истоку Европе.

Министар је нагласио и да Србија има могућности да изврши повећање плата и пензија које се најављују, додавши да ће следеће године пензионери у Србији имати 20 одсто кумулативно повећање пензија и просећна пензија ће бити 390 евра, док је данас око 330 евра.

„Улазимо и у једно озбиљноије повећање плата за наше просветне раднике . Крајем септембра оно ће бити 5,5 одсто, у децембру још 11 одсто и уверен сам да ће просветни радници то осетити, јер то је кичма знања ове земље. Ми морамо још више да инвестирамо у те људе. Ово је тек почетак даљих инвестиција и даљег раста плата у просвети“ нагласио је Момировић.

Ministarstvo poljoprivede: Krajnji rok za prijave za direktna davanja 12. jun

Преузмите андроид апликацију.