Početna > Život i stil
Život i stil

Mogu li urme da zamene industrijski šećer: Koje su sve prednosti najzdravijeg voća na svetu

Prirodno slatke i izuzetno korisne, urme su poput slatkog doktora.
Foto: Unsplash/Engin akyurt

Urme su čudno voće koje se sve češće nalazi u receptima za zdrave slatkiše – njihova prirodna slast i bogat ukus zaista su kao stvoreni za to. Ipak, ovo hranljivo voće ima prilično mnogo impresivnih zdravstvenih prednosti.

One mogu da zaštite naše zdravlje na više nivoa i načina, samo treba da ga uključimo u obroke.

Riznica zdravih materija

Urme sadrže vitamine C, K, E, B1, B2, B4, B5, B6, B9, bakar, gvožđe, kalijum, magnezijum, fosfor, cink, kalcijum, selen, fluor, silicijum, hrom, bor , sumpor. Od njih se u visokim koncentracijama ističu kalijum, kalcijum, silicijum i magnezijum.

Od sveg voća, urme sadrže najveću količinu ugljenih hidrata: na 100 grama – 69 grama ugljenih hidrata.

Takođe, plodovi urmi se mogu pohvaliti da sadrže više od 20 vrsta raznih amino-kiselina koje su potrebne organizmu, a koje nećete naći u većini drugog voća.

Bogate vlaknima

Tri urme sadrže oko 200 kalorija, 54 grama ugljenih hidrata sa oko pet grama vlakana, 1 gram proteina i nemaju masti. Ova količina obezbeđuje i manje količine širokog spektra hranljivih materija, uključujući vitamine B, vitamin K, kalcijum, gvožđe, magnezijum, kalijum, cink i mangan. Drugim rečima, urme nisu samo šećerne bombe ili prazne kalorije.

Imaju brojne antioksidante

Pored mnoštva vitamina i minerala, urme su bogate antioksidantima koji štite zdravlje. Jedno istraživanje iz 2019. pokazalo je da su urme dobar izvor prirodnih antioksidanata, koji se mogu koristiti za lečenje bolesti povezanih sa oksidativnim stresom.

Urme takođe sadrže antiinflamatorna i antimikrobna jedinjenja, što znači da mogu da budu značajne u borbi protiv zaraznih bolesti.

Istraživanje objavljeno u studiji iz 2017. pokazalo je da urme sadrže mnoge antioksidante, uključujući karotenoide, polifenole (npr. fenolne kiseline, izoflavone, lignane i flavonoide), tanine i sterole. Takođe poseduju antigljivična svojstva.

Ne sadrže dodati šećer

Mnogi ljudi smatraju da su urme sušeno voće. One su, zapravo, sveže voće jer se iz njih voda ne uklanja. A pošto su urme celo, neprerađeno voće, pa ako je energetska pločica zaslađena samo urmama, na etiketi može biti navedeno nula grama dodatog šećera.

Američko udruženje za srce (ANA) preporučuje da žene ne konzumiraju više od šest kašičica dodatog šećera dnevno, što je 25 grama ili 100 kalorija. Preporučena doza za muškarce je devet kašičica, odnosno 36 grama ili 150 kalorija. Ako koristimo urme da zasladimo obrok ili recept, nismo iskoristili dnevnu količinu za dodatni šećer.

Urme sadrže posebne kiseline: pantotensku, niacin, riboflamin, koje u velikoj meri olakšavaju svarljivost ugljenih hidrata i kontrolišu nivo šećera u krvi.

Potpomažu zdravlje organa za varenje

Tri urme obezbeđuju oko 18 odsto dnevne potrebe za vlaknima, koja podržavaju dobru funkciju varenja. Studija objavljena u British Journal of Nutrition 2015. posebno se bavila uticajem konzumiranja urmi na creva.

Zdravi muškarci su nasumično raspoređeni da jedu ili sedam urmi dnevno ili kontrolni dodatak mešavine ugljenih hidrata i šećera tokom 21 dana. Nakon perioda ispiranja od 14 dana, grupe su se zamenile.

Istraživači su otkrili da su, dok su jeli urme, ispitanici iskusili poboljšanja u učestalosti pražnjenja creva i smanjen nivo hemikalija u stolici za koje se zna da oštećuju ćelije i izazivaju mutacije koje mogu dovesti do raka.

Štite zdravlje srca i regulišu šećer u krvi

Studija iz 2020. testirala je potrošnju urmi na masnoće u krvi i na glikemijski indeks. Stotinu muškaraca i žena sa dijabetesom tipa 2 nasumično je raspoređeno da ne jedu urme uopšte ili da u ishranu dodaju tri urme dnevno tokom 16 nedelja.

Kod onih koji su jeli urme zabeleženo je statistički značajno smanjenje ukupnog holesterola i „lošeg” LDL-a. Kod onih koji su jeli urme nije se promenio HbA1c (mera tomesečne kontrole šećera u krvi).

Nalazi ove studije su značajni jer su regulacija šećera u krvi i zdravlje srca usko povezani. Ljudi sa dijabetesom tipa 2 imaju dvostruk rizik od srčanih oboljenja, uključujući srčani udar. Kardiovaskularne bolesti su najčešći uzrok smrti među osobama sa dijabetesom tipa 2.

Štite mozak

Smatra se da zaštitna jedinjenja u urmama pomažu u čuvanju mozga. Prema radu objavljenom 2016, urme imaju obećavajući terapeutski potencijal protiv Alchajmerove bolesti zbog svoje sposobnosti da se bore protiv upale i oksidativnog stresa u mozgu.

Kako uživati u urmama

Urme su za mnoge omiljeni zaslađivač u velikom broju recepata, uključujući smutije, energetske kuglice, ovsene pahuljice, ovsene pahuljice, puding od čije ili avokada i peciva. Možemo da ih ubacimo i u slana jela. One dodaju prirodnu slatkoću i balans salatama, kuvanom povrću kao što je kelj ili pečeni karfiol i pomfrit od povrća.

Jedna od omiljenih brzih grickalica tokom cele godine mogu da nam postanu punjene urme.
Pune se puterom od orašastih plodova i semenki, sirevima na bazi orašastih plodova, biljnim sirevima, pa čak i slanim punjenjima, kao što su pasta od maslina i pesto.

Preuzmite android aplikaciju.

Oznake