Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Многи мисле да је ово поврће здраво, а може да штети штитној жлезди

Метаболизам је процес у коме се храна коју уносите у тело претвара у енергију. Људи пате од болести штитне жлезде, јер њихова штитна жлезда производи превише или премало ових хормона.
Фото: Pexels/Ron Lach

Постоји неколико типова болести штитне жлезде као што су хипертиреоза, хипотиреоза, тироидитис и Хашимотов тироидитис, а сви могу бити узроковани разним стварима попут недостатка јода или чак генетике.

Правилна исхрана игра кључну улогу у очувању здравља штитне жлезде. Откријте које воће и поврће треба конзумирати умерено како бисте подржали оптимално функционисање овог важног органа.

Гоитрогени

Гоитрогени су супстанце које могу ометати апсорпцију јода и инхибирати функцију штитне жлезде. Поврће попут броколија, карфиола, купуса и прокеља садржи гоитрогене. Иако су ови састојци здрави у умереним количинама, превелика конзумација може имати негативан утицај на штитну жлезду.

Сочиво и боранија

Сочиво и боранија, иако су изузетно нутритивни извори протеина и влакана, такође садрже гоитрогене. Препоручује се да особе са осетљивом штитном жлездом конзумирају ове намирнице са опрезом.

Спанаћ и кељ

Зелено лиснато поврће попут спанаћа и кеља богато је влакнима и витаминима, али такође садржи гоитрогене. Препоручује се разноврсна исхрана, уз умерену конзумацију ових намирница.

Воће са високим нивоима цианида

Коштуњаво воће попут брескви, трешања, кајсија и јабука садрже супстанце које се називају цијаногене гликозиде, које се у организму претварају у цијанид. Иако у нормалним количинама не представљају ризик, прекомерна конзумација може имати негативан ефекат.

Здрава исхрана је кључ очувања штитне жлезде, а умереност у конзумацији намирница које садрже гоитрогене може вам помоћи да одржите равнотежу у вашем исхраном плану.

Koje namirnice ne treba da konzumirate dok uzimate lekove?

Преузмите андроид апликацију.