Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Млекомати на пијацама: Козје и кравље млеко точи се на тастер

Млекомати на Рибљој и Лиманској пијаци од јуче су званично почели да раде, а Новосађани су од раних јутарњи сати долазили и точили свеже пуномасно кравље или козје млеко, како ко воли.
Фото: Градске инфо

Један од идејних твораца овог патента Марко Крсманчић рекао је за „Дневник” да су до сада реакције људи на понуду углавном биле позитивне, поготово што је у питању нешто сасвим ново. Млеко у понуди је из млекаре „Карпе дием” из Крушедол Села, а аутомати су на располагању 24 сата, седам дана у недељи.

„Млекомат нуди свеже пуномасно помужено млеко, које није термички обрађено, те је препорука да се обавезно прокува пре употребе, а није га препоручљиво дуго држати ван фрижидера“, каже Крсманчић.

„Литар крављег пуномасног млека кошта 150 динара, а козјег 200. Уколико неко жели више од тога, на пример две литре, потребно је прво убацити тачан износ, јер млекомат не враћа кусур. Затим се отворе вратанца која крију две точилице, видно обележене које млеко се у којој налази и притисне се тастер. Када се напуни прва литра, апарат престаје да точи, па је потребно притиснути тастер други пут и друга литра ће се напунити. Важно је и флашу мало накривити приликом пуњења, што је видно обележено и на самим вратанцима.Како каже, ако грађани немају при руци флашу, поред млекомата је мањи аутомат „флашомат”, који нуди литарску пластичну флашу по цени од 20 динара. На аутоматима су јасно и прецизно наведена упуства за коришћење, те није тешко снаћи се, треба само читати наведено“, објашњава Крсманчић.

„Идеја се јавила још 2017. године, када смо у Аустрији видели нешто слично. Мислим да смо у овом тренутку јединствени у овом делу Европе, с обзиром на то да у понуди имамо козје и кравље млеко, на једном месту. По његовим речима, козје млеко неће бити доступно од краја новембра, јер се завршава период лактације, те нема ни млека. Али пред крај фебруара ће се поново наћи доступно у продаји. Кравље млеко ће бити у понуди грађанима целе године. У млекомату је температура између два и по до четири степена Целзијуса, а уколико се она поремети, апарат се блокира и стаје продаја, док се проблем не реши. У апарат су уграђене и мешалице, како се не би стварао кајмак, што је нормално код свежег пуномасног млека.“

„Видела сам пре неки дан да је аутомат постављен и била сам ишчекивању када ће кренути да ради, једва сам дочекала да узмем кравље млеко, јер нисам љубитељ козјег,“ узбуђена је Снежана Перишић, која је дошла и данас да провери да ли је млекомат у функцији и обрадовала се што ће коначно моћу да пазари свеже млеко.

„Ово је врло интересантно, а руковање апаратом је баш једноставно и лако, све је објашњено“.

Univerzitet u Novom Sadu raspisao konkurs za upis na MAS forenzika

Преузмите андроид апликацију.