Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Митови у које верују гастрономски снобови: Да ли сте се пронашли?

Негујете ли и ви неке од заблуда када је реч о храни?
Фото: Pexels/Terje Sollie

Имајте на уму да неки гастрономски савети имају одређену вредност, док су други тотално неважни и граниче се с неистинама.

Мит 1: Увек наручујте одреске који су средње печени

Сви гастрономски зналци се куну да је најбоље наручивати средње печен одрезак, јер само такав начин термичке обраде одаје поштовање према месу и кувару. Такође, само средње печен одрезак задржава сву сочност меса и пружа вам незапамћен гастрономски ужитак.

Фото: Unsplash/Justus Menke

Истина: Филозофија средње печеног меса не вреди за све врсте меса или одрезака. Средње печен пилећи одрезак, на пример, могао би вас одвести у болницу. С друге стране, неке врсте меса обавезно се једу „крваве“. Средње печен одрезак најбоље ће пристајати уз говеђи рамстек или бифтек.

Мит 2: Ролнице сушија се не смеју „намакати“ у умаку од соје

Иако ћете у већини јапанских ресторана уз суши добити и посудице с умаком од соје, снобови ће вас презирно гледати ако их ентузијастично искористите. Сласт сушија огледа се у оптимално припремљеном и охлађеном пиринчу који се сљубљује с врхунском свежом рибом која је пак изрезана до савршенства.

Фото: Unsplash/Vinicius Benedit

Истина: Васаби паста или умак од соје спасиће ваше непце од лошег или тек коректног сушија. Нећете повредити част кувара ако побољшате укус ових традиционалних јапанских залогајчића с оним чиме располажете за столом. Уосталом, ви плаћате рачун, па и ви одлучујете што је прихватљиво.

Мит 3: Сва азијска храна треба да се једе штапићима

Штапићи су постојали много пре вилица, па је увредљиво азијску храну јести било чим осим овим дрвеним помагалима.

Истина: Савладавање ове вештине конзумирања хране тотално је у реду, али имајте на уму да штапићи нису изумљени да би се јели с равних површина, већ из облих посуда. И из руке, а не са стола. Чак ће и највећи кинески традиционалист употребити вилицу ако му неко понуди азијску храну на тањиру.

Фото: Unsplash/Goodeats
Мит 4: Добра тајландска храна је екстра љута

У тајландском ресторану немојте покушавати да наручите оброк који је нежно или умерено зачињен. Изворна тајландска храна обилује чилијем и ако не наручујете врло зачињену храну увредићете кувара и целу тајландску културу исхране.

Истина: Тајландска храна је уистину зачињена, али пре свега почива на равнотежи свих укуса. Уз сваки врући „цуррy“, бит ће вам послужен неки хладан елемент који ће избалансирати укусе у вашим устима.

Мит 5: Никад не додајте со и бибер

Гастрономски снобови иду само у врхунске ресторане у којима кувају врхунски кувари који знају савршено да зачине свако јело. Захтевати измене у оброку мимо јеловника, или накнадно солити јело након што стигне на сто, ултимативна је увреда кувару.

Фото: Pexels/Cottonbro

Истина: Кувари нису читачи мисли, и не знају колико соли и бибера преферирате у своме оброку. Они ће додати онолико соли и бибера колико сматрају да је потребно, али сваки човек је индивидуа за себе. Ако волите сланије – солите по жељи. Уосталом, и врхунски кувари имају лош дан и могу забрљати.

Mitovi o zemljama koji su potpuno netačni, a u koje mnogi veruju

Преузмите андроид апликацију.