Почетна > Свет
Свет

Мистични српски фотограф Павел Сурови излаже у краљевском граду у Чешкој републици (ФОТО)

Српски модни фотограф Павел Сурови из Кисача излаже у Галерији Јожа Упрке у краљевском граду у Ухерском Храдишту у Чешкој републици.
Фото: Павел Сурови

Сурови је своју најнаграђивану изложбу Трон на позив челних људи из познате чешке галерије Јоже Упрке донео у Ухерске Храдиште. Изложба Трон ће бити отворена за јавност до краја септембра. У Чешкој републици на отварању изложбе су окарактерисали да његова уметничка дела су прожета дубоком мистичношћу и алхемијом. Изложбу су отвориле две даме Љиљана Говедарица, конзулка Републике Србије у Чешкој Републици и Марцела Чецхова, заменица градоначелника Ухерског Храдишта.

Павел Сурови и Јожа Упрка имају много тога заједничког.

Обојица су рођени у малим селима у пољопривредним породицама, обојица су завршили факултете и успели да прекораче своје сенку својим надвременским радовима. Оба приказују богатство народних ношњи свог времена. Њихови уметнички радови далеко пресежу локалне, регионалне и државне границе.

Обојица користе графику као свој метод рада. Упрка се преславио у Паризу добивши прву награду на уметничком салону и тиме постао уметник светског ранга. Чак су га посетили Роден и Алфонс Муха. Сурови је такође излагао у Паризу, кде је такође 2 пута награђиван. Сурови је успео чак и 2 пута заредом да освоји прву награду за модну фотографију у Русији што је лансирало његову уметничку каријеру. Суровог је у Кисачу посетио најпознатији руски модни дизајнер Слава Заитсев.

„Јако ме радује да поред Упркових надвременских радова сликајући народне ношње свог доба, које је почео стварати чак пре 150 година, стоје моје уметничке фотографије из колекције Трон. Радови обојице се допуњу и инспиришу.

Упрка је сликао и хришћанску тематику а управо моје фотографије спајају светски и духовни свет кроз хришћанске симболе. Отварање изложбе је било изнад очекивања а приступ организатора на десетку. Посетиоцима су се највише свиђале приче које причају наше народне ношње Балкана. Сви су говорили да су искусили ново искуство и да одлазе духовно обогаћени кући.

Схватили су одмах да то нису само фотографије лепих девојака у народним ношњама, него да су то модерна врхунска уметничка дела, чак и можда нови смер не само у уметности, кде је главни циљ комуникација међу људима, регионима и државама. Добио сам и 2 епитета да сам уметник мистик и алхемичар. А управо то моји радови комуницирају и спајају народе и културе.

Ова изложба је такође почетак прелепе сарадање између Културног центра Кисач и Галерије Јожа Упрке као и Града Новог Сада и Ухерског Храдишта. Радује ме да можемо народним ношњама спајати две државе. Захваљујем Граду Новом Саду на целокупној подршци“, изјавио је српски фотограф Сурови.

Назив изложбе „Трон“ представља у светском и духовном смислу борбу народа за моћ тј. престо.

Сам назив алудира да архаичне народне ношње црпе инспирацију са краљевских дворова, а краљевске круне симболизују свадбена оглавља. На краљевском двору поред раскоши до изражаја долази женска лепота, која је главна инспирација многих уметника и свака жена жели да буде најлепша, да буде на Трону.

Различити народи кроз своју народну ношњу истичу своје аутентичне симболе и обележја, који их одређују као народ и у том смислу чине јединственим и посебним. Аутор и фотограф Павел Сурови је својим етнографским истраживањем и кроз фантасмагоричне фотографије ту подударност сублимирао у један оригиналан и јединствени исказ.

Јожа Упрка је један од највећих признатих и оцењиваних чешких академских сликара и графичара који је смело у своје време комбиновао технике импресионизма и арт новума у приказивању народних обичаја и људи у народним ношњама тог доба и краја.

Ухерске Храдиште носи титулу краљевског града и представља културну и духовну престоницу у Моравском региону у Чешкој републици. Ухерске Храдиште је још значајније јер су на ове просторе управо дошли Ћирило и Методије кде је прошле године отворен и посвећен њиховој мисији атрактиван Ћирило-методијски музеј.

Svetski poznata violinistkinja Irina Murezanu nastupiće u Novom Sadu na violini vrednoj 450.000 evra

 

Преузмите андроид апликацију.