Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Мистериозне ствари које нам се дешавају док спавамо

Уместо релаксације и опуштања, сан нам може донети и стрес.
Фото: Pexels/Johnmark Smith

После напорног дана, сви се радујемо ушушкавању у топли кревет. Сан има функцију да нас релаксира и омогућава нам да акумулирамо енергију за сутрашњи дан.

Али, то баш и није увек тако – у сну нам се могу догодити и бројне застрашујуће ствари и сигурно се питате шта нам се све може догодити док спавамо?

1. Синдром експлодирајуће главе

Ово се дешава када се особа пробуди услед „снажне експлозије“ у глави коју осети, а коју могу да прате звукови или бљесци. Ако сте доживели ово не брините, није опасно, само је искуство застрашујуће.

2. Апнеа

Апнеа је стручан назив за нагли прекид дисања током сна, због чега се особа нагло буди и реже долази до даха.

Међутим, за ову појаву постоји научно објашњење – када спавамо, мишић ждрела се опушта, што понекад може довести до блокаде ваздуха. Ово стање може бити опасно, нарочито по старије људе и хроничне болеснике.

Фото: Pexels/Nadi Lindsay
3. Снови који нам се изнова понављају

Добар део популације доспео је у ову ситуацију. Многим људима у снове долазе исти људи, слике, облици или ситуације.

Психолози верују да су овакви снови повезани са нашим свакодневним животом, а нарочито проблемима са којима се нисмо суочили. Стога се верује да нам ови снови долазе као вид „подсећања“ да треба да се суочимо са њима и да их решимо.

4. Парализа сна

Ово стање се дешава када се особа у сред ноћи пробуди из сна са осећајем да не можете да се померите или проговорите. У том тренутку ваш ум је будан, али тело није.

Овакво стање често је пропраћено и другим халуцинацијама. У античко доба је ово стање тумачено као опседање злих духова, а постоје веровања да се парализа сна чешће дешава атеистима.

Наука је дала објашњење овог феномена: док спавамо мишићи нам се не померају, односно мишићи су неактивни, а до описаног стања долази када нам се мозак укључи, тј. када се пробудимо, а мишићи не испрате ту активност у датоммоменту. Статистика говори да је око 7 % људи доживело ово искуство барем једном.

Фото: Pexels/Ron Lach
5. Осећај пропадања

Стање које смо готово сви доживели и које се углавном јавља пре него што утонемо у сан. Већина том приликом осети „као да пропада“ све док се не тргне из сна.

Објашњење овог феомена је мало језиво: с обзиром да је спавање заправо слично умирању – мишићи постају неактивни, успорава се срчани ритам и дисање, мозак се уплаши од тог стања и шаље овај импулс пропадања као врсту проверу.

6. Причање у сну

Особа која прича у сну није свесна ове радње. Ово је врло чест феномен који, према проценама стручњака, траје око 30 секунди и чешћа је појава код мушкараца и у дечијем узрасту.

Сматра се да је окидач за ову ситуацију стрес, и да особа на овај начин у сну пружа отпор оном што је на јави мучи.

 

Niste se naspavali? Evo jednostavan način da se osećate bolje na poslu

Преузмите андроид апликацију.