Početna > Novi Sad

Kulturna scena Novi Sad

Miša Majski i Vojvođanski simfonijski orkestar

Tradicionalni novogodišnji gala koncert Vojvođanskog simfonijskog orkestra jedan je od omiljenih događaja kod naše publike.
Foto: PrtSc/muzickaomladina.org

Uvek pažljivo birani solisti i repertoar, prilagođeni svečanoj, prazničnoj atmosferi već su dovoljni razlozi da se ovaj koncert ne sme propustiti.

A ove godine posebno, jer solista na najavljenom gala koncertu, Miša Majski, jedan je od najvećih violončelista sveta, a u Novi Sad dolazi prvi put.

Koncertom će dirigovati maestro Aleksandar Marković, šef-dirigent Vojvođanskog simfonijskog orkestra.

Na programu su dela Petra Iljiča Čajkovskog.

Fantastična karijera Miše Majskog ispunjena je saradnjama s izvanrednim umetnicima, kao što su Marta Argerič, Radu Lupu, Gidon Kremer, Jurij Bašmet, Maksim Vengerov, Zubin Mehta, Mihail Pletnjov, Leonard Bernstajn, Vladimir Aškenazi, Danijel Barenbojm i orkestrima među kojima su Bečka, Londonska i Izraelska filharmonija, Ruski nacionalni i Evropski kamerni orkestar. Bogata diskografija Miše Majskog obuhvata veliki broj kompakt diskova za kuću „Deutche Grammophon“, sa kojom je potpisao ekskluzivni ugovor. U duu sa pijanistkinjom Martom Argerič snimio je sonate Baha, Šuberta, Franka i Debisija, kao i komplet Betovenovih sonata, izdanje koje je osvojilo nagradu „Diapason d’Or“ i bilo nominovano za nagradu „Grammy“.

Miša Majski rođen je u Letoniji. Njegov profesor je bio veliki Rostropovič koji ga je opisao kao najtalentovanijeg muzičara današnjice, koji svojim sviranjem sjedinjuje poetičnost izraza, izuzetan temperament i briljantnu tehniku. Nakon preselenja u Izrael kreće njegova raskošna koncertna aktivnost koja obuhvata nastupe u gotovo svim krajevima sveta i najtraženijim muzičkim centrima – Londonu, Parizu, Berlinu, Beču, Njujorku, Tokiju…

Koncert u čast Vlade Divljana

Preuzmite android aplikaciju.