Почетна > Свет
Свет

Минск: Пољаци пуцали у ваздух да отерају мигранте ка Белорусији

Белоруска погранична служба саопштила је данас да су пољске снаге реда пуцале у ваздух и користиле пендреке да протерају мигранте ка Белорусији.

Фото: Pixabay/jackal007

„Пољска погранична служба покушава да сакрије чињеницу да је користила оружје како би отерала избеглице и намерно слагала о разлозима пуцњаве која се чула са белоруске стране“, навео је Белоруски погранични комитет на каналу Телеграм.

Белоруска страна додаје да су њихови граничари чули пуцњаву на пољској територији 8. октобра, а када су дошли на место инцидента видели су велику групу избеглица у близини границе са Пољском.

Мигранти су били окружени пољским војницима.

„Одговор избегличким законитим захтевима за заштиту била је пуцњава у ваздух и пендреци. Пољска погранична служба није успела да одбије мигранте у Белорусију само захваљујући правовременом доласку белоруске пограничне службе“, навео је Комитет.

Портпаролка пољске пограничне службе Ана Михалска рекла је данас да су пољски граничари зауставили илегалне мигранте да уђу на силу у Пољску.

Према њеним речима, инциденти су се догодили за викенд, када су велике групе илегалних миграната, са 90 до 130 људи, развалиле међудржавну ограду и наишли на пољске војнике приликом покушаја да уђу у земљу.

Неки су успели да се пробију у Пољску, али су брзо враћени на границу.

Додала је да је око 2.500 војника послато на границу да спречи илегалан улазак миграната, као и да је план да се повећа број пољских патрола.

Sebastijan Kurc više nije u mogućnosti da vodi Vladu

 

Преузмите андроид апликацију.