Почетна > Свет
Свет

Министарство правде САД умањивало број смрти у затворима

Америчко министарство правде драстично је умањивало број смртних случајева у државним затворима и током хапшења, укључујући пропуст да евидентира најмање 990 смртних случајева само у 2021. години, открила је данас у свом извештају двостраначка истрага Сената.
Фото: Unsplash/Emiliano Bar

Стални истражни одбор Сената издао је документ од 25 страница након десетомесечне истраге коју је водио истражни надзорни орган Конгреса, преноси Ројтерс.

Извештај је открио да у 70 одсто података које је одељење прикупило о смрти у државним затворима 2021. године недостаје најмање једно поље података које захтева закон, а на пример 40 одсто записа не укључује околности смрти.

Наводи се да се од Министарства правде, према савезном Закону о пријављивању смрти у притвору, тражи да прикупља податке о смрти затвореника у свим дрзавним и локалним поправним установама које прихватају федерално финансирање.

Додаје се да многе такве институције рутински добијају годишње финансирање од Меморијалног програма помоћи у правосуђу Едварда Бирна (ЈАГ), који је од 2005. године додељивао милијарде долара полицијским управама, државним и осталим затворима.

Ројтерс наводи да је закон из 2000. године поново овластио Конгрес 2013. године, а његова новија верзија захтевала је од Министарства правде да поднесе Конгресу извештај о томе како могу бити спречене смрти у затворима.

Међутим, истрага Сената каже да је одељење не само премало пријављивало смртне случајеве, већ да још увек није предало мандатни известај и да то неће учинити до 2024. године, сто представља кашњење од осам година.

У извештају Сената критиковано је Министарство правде због тога сто није јавно обавештавало јавност о подацима о смрти у установама.

Извештај Министарства правде објављен у петак бавио се многим забринутостима око пријављивања смрти у затвору, рекавши да „препознаје важност прикупљања потпуних и тачних података како би лакше биле креиране стратегије за смањење смртних слуцајева у притвору“.

Такође је речено да су нежељене последице промена закона из 2013. „деградирале и ометале способност одељења да произведе потпуне и тачне информације.“

Non-pejper za prijem Kosova u Savet Evrope upućen Strazburu

Преузмите андроид апликацију.