Почетна > Свет
Свет

Нон-пејпер за пријем Косова у Савет Европе упућен Стразбуру

 Нон-пејпер о приступању Косова Савету Европе упућен је данас мисијама држава чланица ове организације, чије је седиште у Стразбуру, а Комитет министара потврдио је да претходни пријем Косова у Уједињене нације није предуслов за чланство у Савет Европе.
Фото: Pixabay/Dusan_Cvetanovic

У нон-пејперу се, између осталог, наводи да „не постоје правни разлози“ због којих би се одбила ова иницијатива, пише „Косово онлине“

Овај необавезујући документ се састоји од десет тачака, а Савету Европе га је доставио Генерални конзулат Косова у Стразбуру.

Како се наводи у нон-пејперу, правно мишљење Директората за правне савете и међународно јавно право Савета Европе потврђује да не постоје правне препреке да Косово постане члан СЕ.

„Косово онлине“ објавило је делове нон-пејпера на енглеском језику.

Како се наводи у нон-пејперу, Комитет министара потврдио је да претходни пријем у Уједињеним нацијама није предуслов за чланство у Савет Европе.

„У Мишљењу се потврђује да би стављање чланства у УН као предуслов за приступање СЕ, успоставило додатни услов за чланство који није предвиђен Статутом и то би такође било против праксе Организације“, наводи се у трећој тачки нон-пејпера.

Између осталог, наводи се и да је одлука Међународног суда правде о Косову, потврдила да Декларација о независности није прекршила ниједно применљиво правило међународног права.

„Од проглашења независности 2008. године, Косово је постало члан два тела СЕ (Развојна банка СЕ и Венецијанска комисија), као и члан неколико других важних међународних институција и организација. Без изузетка Косово је показало свој конструктивизам и посвећеност, доприносом и сарадњом у доброј вери са свим члановима и партнерима, у постизању циљева организација којима се придружило. Косово ће сигурно понудити исти позитиван и прагматичан приступ као нова чланица СЕ“, наводи се у нон-пејперу.

Даље се наглашава да приступање Косова међународним организацијама у прошлости није нарушило јединство тих организација.

„Постоје сјајни примери коегзистенције и сарадње између Косова и Србије и других чланица у оквиру међународних организација, укључујући чланице које су гласале против приступања Косова наведеним организацијама“, истиче се у нон-пејперу.

Како се додаје, Косово је у стању да испуни услове за чланство у СЕ и спремно је да блиско сарађује са свим телима СЕ и државама чланицама.

У тачки осам од Комитета министара тражи се да позове Парламентарну скупштину СЕ да изнесе своје мишљење о чланству Косова.

У нон-пејперу се наводи да приступање Косова СЕ није само у његовом интересу и интересу народа, већ и у интересу Савета Европе да буде у могућности да потврди свој утицај и ауторитет широм Европе.

„У овим потресним временима, када су темељи мира, владавине права, демократије и људских права у Европи директно нападнути, од суштинске је важности да се подржи добронамерни напор Косова, да се придружи породици Савета Европе“, стоји у документу упућеном мисијама држава чланица СЕ.

У последњој тачки наводи се да ће давањем чланства Косову, СЕ додатно оснажити себе инсталирањем својих механизама за праћење широм Косова.

„Најважније, Европски суд за људска права ће коначно имати надлежност да разматра жалбе појединаца и невладиних организација на Косову. Између осталог, мањине и друге угрожене групе на Косову би се увериле да им наднационални суд може обезбедити адекватну накнаду уколико косовске власти икада не успеју да обезбеде њихова основна права“, наглашава се у нон- пејперу.

Sajber napadi na infrastrukturu Vlade Crne Gore ne prestaju

Преузмите андроид апликацију.