Почетна > Србија
Србија

Министарка правде Маја Поповић посетила Јасеновац

Министарка правде Маја Поповић као изасланик председника Србије Александра Вучића, присуствовала је данас молитвеном окупљању и централној прослави Светих новомученика јасеновачких у Манастиру Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу.
Како се наводи у саопштењу Министарства правде, Поповићева је први српски државни званичник, који у званичном својству долази у Јасеновац, почев од 1945. године до данас.
Фото: Unsplash/Andrea Music

Тиме је, како се наглашава, данашње обележавање празника Светих новомученика јасеновачких добило још једну снажну симболичку ноту.

Додаје се да је Поповићева казала да све нас страшни злочини и непочинства која су се десила према недужним јасеновачким жртвама обавезују да у себи и око себе искорењујемо мржњу и зло.

Она је цитирала и речи патријарха Германа „Да опростимо морамо, али да заборавимо не смемо“.

Поповићева је нагласила и да је Србија са председником Александром Вучићем посвећена развоју и промоцији културе сећања, која је исцељујућа за будућност целог региона.

У том смислу, према њеним речима, неопходна је изградња добросуседских односа међу грађанима Србије, Храватске и Босне и Херцеговине, као и целог региона.

„По томе да ли смо у томе направили искорак или не, памтиће нас наша деца и историја“, казала је министарка правде Србије.

У саопштењу Министарства правде истиче се да је током Свете архијерејске литургије чинодејствовало више од десет архијереја Српске, Руске и Македонске православне цркве, а Литургијом је начелствовао Високопреосвећени руски православни митрополит будимпештански и све Мађарске г. Иларион.

Наводи се и да је након литургије, на хумци у Јасеновцу обављено сечење славског колача, а потом и освештавање новоуспостављене Истраживачке библиотеке у Јасеновцу.

 

Dodik: Granica postoji i u razgraničenju i u strpljenju

Преузмите андроид апликацију.