Почетна > Србија
Србија

Додик: Граница постоји и у разграничењу и у стрпљењу

Председник Републике Српске Милорад Додик оценио је да је напад на Теслићане који су се враћали из Добоја са протеста подршке институцијама РС у федералној општини Јелах потврда да у БиХ граница постоји, и то не само граница разграничења Српске и Федерације БиХ, него и у стрпљењу и толеранцији.
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

„Нико не би требало да буде нападнут, поготово ако мирно пролази“, изјавио је Додик новинарима у Гаравицама код Бихаћа, пренела је Срна.

Теслићани који су се враћали из Добоја са протеста подршке институцијама Републике Српске нападнути су синоћ у центру федералне општине Јелах. Возила и аутобуси су прво ударани шакама, након чега су гађани предметима.

Додик је све што ради политичко Сарајево са странцима оценио као надменост која генерише проблеме у БиХ.

„Они су забранили да се прича о граничној линији разграничења у БиХ, како то пише у Анексу два Дејтонског мировног споразума, тврдећи да је то нека административна линија“, оценио је Додик.

Он је појаснио да у Анексу пише да је то гранична линија разграничења између Републике Српске и Федерације БиХ и да не треба да се никоме трајно забрани пролаз.

„То је тачно, ја се слажем са тим и да нико не сме бити нападнут. И нико у Републици Српској није нападнут, нападнути смо ми у ФБиХ. Сад треба да кажемо да је у реду? Није у реду. Докле мислите да је наша трпељивост?“, упитао је Додик.

Он је указао да све то говори о ирационалној атмосфери где се, како каже, разним акцијама међународног фактора, у удруженом злочиначком подухвату америчког амбасадора Мајкла Марфија, британског амбасадора Џулијана Рејлија, Кристијана Шмита и политичког Сарајева, покушава Републици Српској отети имовина.

Додик је навео да су сада излобирали и срамну одлуку од „тог неког већа такозваног суда у Стразбуру“, у којој не постоје Срби као Срби, него, како је рекао, као смутљиви грађани који треба да од среће скачу два метра увис зато што је неко смислио најбоље решење „за нас“.

Додик је напоменуо да та одлука никад неће бити спроведена, оцењујући и да би било добро да се Марфи повуче са ових простора са својом политиком и мишљењем шта Срби треба да раде.

Председник Републике Српске је напоменуо да у свему томе није циљ само појединац, Србин, него је реч о комплетном нападу на Републику Српску.

Додик је нагласио и да Република Српска није за сукоб, али да има начине како да одговори на нападе и провокације.

Након што је Министарство унутрашњих послова Кантона Сарајево забранило за јуче најављени протест у организацији Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ испред Суда и Тужилаштва БиХ „због неиспуњавања формалних услова и из безбедносних разлога“, одржани су мирни протести на ентитетској граници у Источном Сарајеву, Добоју, Лопарама и у Херцеговини, односно Невесињу.

Грађани су на пола часа обуставили саобраћај како би исказали незадовољство забраном протеста у Сарајеву и пружили подршку председнику РС и вршиоцу дужности директора „Службеног гласника“ Милошу Лукићу, против којих је Тужилаштво БиХ подигло оптужницу.

 

Otvoreno međunarodno putničko pristanište u Zemunu

Преузмите андроид апликацију.