Почетна > Србија
Србија

Министар Вучевић присуствовао обележавању Дана општине Димитровград

Изасланик председника Републике Србије Александра Вучића, потпредседник владе и министар одбране Милош Вучевић присуствовао је данас свечаној седници Скупштине општине поводом обележавања Дана општине Димитровград и општинске славе Рођење Пресвете Богородице.
Фото: Танјуг

Министар Вучевић у Центру за културу Димитровград уручио је општинску награду у виду златника, која се традиционално додељује сваке године, учитељици Биљани Михајловић за залагање и постигнуте резултате у образовању деце од првог до четвртог разреда.

Обраћајући се присутнима и честитајући празник општине, министар одбране цитирао је српског политичара и креатора Српско-бугарског споразума из 1912. године Милована Миловановића.

„Моја политика је у ствари везивати солидарност Србије и Бугарске и са њом закључити позитиван споразум за решење Балканског питања по принципу – Балкан балканским народима“, рекао је министар у указао колико је ова политика била далековида потврдили су сви несрећни накнадни догађаји из наше заједничке историје.

„Остављено нам је у аманет да се дубоко замислимо над овим речима доктора права са Сорбоне и великог националног делатника и председника Српске краљевске владе. Знао је Миловановић да се морамо погледати у очи и да морамо бити оно за шта нас је Бог створио, а то је браћа и пријатељи који су спремни да направе договор, да направе компромис. И пре свега да морамо да се поштујемо – рекао је министар Вучевић.
Фото: Танјуг

Он је истакао да нас на то опомиње и српски краљ Стефан Урош ИИ Милутин Немањић кога и данас поштују и славе подједнако и Срби и Бугари.

„На то нас опомиње и заједничка светитељка Параскева трновска и београдска једнако вољена и поштована и од Бугара и од Срба. Она која је свом мучитељу и силном цару опростила сва зла и повратила му вид на његову искрену молбу. Морамо се сетити и гледати онако како нас је томе Света Петка подучавала – рекао је министар Вучевић и подсетио на фреске Светог Саве и Светог Стефана Немање у Рилском манастиру, али и на фреску Светог Ивана Рилског која се налази у Хиландару.

Вучевић је подсетио и на споменик Паметник који се налази у општини Димитровград где су сахрањени људи пали у братоубилачком рату и где их је бугарски генерал заједно сахранио.

„Овде у Србији, у Димитровграду, те су се молитве наших заједничких светаца услишиле, Богу хвала. Овде имамо заједницу, не само суживот Бугара и Срба, него суштинску заједницу. Заједницу једнаких и равноправних. Заједницу братску и чврсту која обогаћује нашу отаџбину Србију као државу. Имамо и Основну школу ‘Христо Ботев’ и гимназију која носи назив по нашим заједничким светитељима ‘Кирилу и Методију’. И народну библиотеку ‘Детко Петров’, али и Културно-информативни центар бугарске националне мањине ‘Цариброд’- рекао је министар Вучевић.

Министар одбране истакао је да је Димитровград пример који треба следити и да тај град има подршку Србије.

„Данас ми оснажени и самосвесни тражећи решења свих питања по принципу да Балкан припада балканским народима, дубоко смо свесни да је наша заједничка историја убедљиво указала на то да у сукобу увек губи онај који нападне брата. И да увек побеђујемо када смо заједно. Закључак прецизан, јасан и математички доказив. Зато, свесни себе, свесни душе свога народа, овде у Димитровграду градимо оно чему се надамо да ће бити свенародно. Заједницу равноправних какву су сањали и кнез Михајло и Васил Левски. Нека нам наши заједнички молитвеници пред Богом помогну да у томе успемо заједнички“,нагласио је министар одбране честитајући празник.

Председник општине Димитровград Владица Димитров ђацима генерације уручио је лаптопове, а поводом празника општине Димитровград и општинска признања и награде заслужним појединцима и институцијама.

Он је том приликом истакао да је између два празника у овој општини урађено много.

„Много тога је постигнуто, много тога урађено, договорено и многи пројекти су већ започети, а уговори потписани. У наредном периоду нас очекују озбиљније и много веће инвестиције, али то ће грађани моћи да виде. Оно што је предност мале средине, уз бројне мане, јесте то што се сви знамо, сви виде шта се ради и шта се урадило и за то није потребан маркетинг“, рекао је председник општине Димитров и захвалио председнику Републике Александру Вучићу, Влади Србије, као и свима који су допринели побољшању услова за живот грађана Димитровграда.

Амбасадор Републике Бугарске Петко Дојков рекао је да је задовољство и част да присуствује празничном дану.

„Захваљујем представницима општине на позиву и што поштују предивну традицију из давнина и што нам омогућавају да будемо део ње у вашем дивном граду који чува своје бугарске корене. Дан који заједно данас обележавамо, препун је симболике. Током година, вера у доброту очувала је Бугаре и у најтежим временима. Чак и данас црква на посебан начин наставља да повезује и окупља људе“, рекао је амбасадор Дојков.

Обележавању Дана општине Димитровград присуствовали су министар унутрашњих послова Братислав Гашић, владика нишки Арсеније, амбасадор Србије у Бугарској Жељко Јовић и бројни гости.

Patrijarh Porfirije u subotu i nedelju u Mostaru, osveštava crkvu sv. Trojice

Преузмите андроид апликацију.