Почетна > Србија
Србија

Миливојевић: Гас животно питање за Србију, очекујемо разумевање

Србија не доводи у питање ниво пријатељских односа са Русијом, као ни стратешке интересе у односима две земље, каже некадашњи дипломата Зоран Миливојевић и наводи да Србија не одустаје од својих државних и националних интереса, а питање гаса је, истиче, уз Косово и Метохију, један од најважнијих.
Фото: Танјуг/AP Photo/Aurel Obreja, File

Миливојевић наводи да Србија у свом принципијелном и конструктивном ставу има две позиције, а пре свега поштовање међународног права што се, истиче, директно тиче државних и националних интереса Србије.

Како каже, Србија у том смислу очекује разумевање не само Русије него свих у свету.

„Не доводимо у питање наше односе са Русијом и ниво пријатељских односа и нашег стратешког интереса у односима са Русијом. Верујем да ће се то одразити у разговорима председника Србије и Русије и да руска страна све то има у виду и да то поштује, каже Миливојевић поводом најављеног разговора председника Александра Вучића и Владимира Путина о снабдевању Србије гасом.

Наводи да Србија наступа искрено, директно, а да је питање гаса за Србију „животно питање“.

“ Без обзира шта ко мисли и без обзира на притиске везано за санкције и наш однос са Русијом и другим земљама, наш главни мотив у државном понашању је државни национални интерес, а гас је један од кључних интереса, уз Косову и Метохију“, каже Миливојевић који сматра да Србија може да очекује повољну цену и уредно снабдевање гасом из Русије.

Он, с друге стране, указује на интерес који ЕУ показује за Србију и регион што, каже, потврђује низ посета европских званичника у последње време, са циљем да, истиче, Брисел учврсти позиције на Западном Балкану и смањи утицај Русије, Кине и других фактора на том простору.

На питање о најављеној посети канцелара Немачке Олафа Шолца, којој су претходили доласци низа немачких званичника, Миливојевић оцењује да је то сигнал да та земља преузима иницијативу и са позиције ЕУ и са сопствене интересне позиције.

Он сматра да немачка влада на челу са Шолцом има амбицију да стави до знања да је Западни Балкан од посебног интереса за Немачку и да су у том смислу поруке врло јасне и директне.

Сматра и да Немачка настоји да се реши косовско питање тако да нема промена граница на Балкану подразумевајући границе Србије без КиМ и потврду косовске државности.

Интерес Берлина је, додаје, да се реши питање БиХ у корист немачких и западних ставова да БиХ функционише као централизована, јединствена држава уз одређену политичку и стратешку ревизију изворног Дејтонског споразума.

„Треба очекивати даље притиске и ангажовање Немачке на тој линији. За афирмацију ЕУ у наредном периоду и за покушај санирања последица корона кризе , Брегзита и украјинске кризе , веома је значајно да се регион укључи у ЕУ и да на тај начим ЕУ реафирмише своју позицију као глобалног играча“, каже Миливојевић.

Очекује, додаје, да ће у јуну бити отворени приступни преговори ЕУ са Северном Македонијом и Албанијом и да ће бити динамике везано за БиХ.

„Остаје притисак да се прикључимо санкцијама Русији и да се на тај начин квалификујемо за наредну фазу и да се по том основу евентуално отвори кластер у јуну и на тој линији треба разумети све посете и деловања која смо имали, али и оно што нас чека у наредном периоду“, наводи Миливијевић.

Истиче да КиМ остаје кључно питање јер се, како сматра, решавањем тог питања решавају и остала актуелна питања, пре свега позиција Србије и читавог региона. Велики је притисак да се потвдри косовска државност и из свих порука, активности и ангажмана видимо да ће централни притисак ићи том линијом,. један ће ићи према Сарајеву и решавању питања БиХ да се централизује и да почне да делује на линији западних интереса, а друго да се косовска државност потврди по сваку цену.

Указује да је специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак у посети САД где има серију састанака на високом нивоу, укључујући и са генералним секретаром УН уз оцену да је јасно да се косовско питање не може решити без УН и Савета безбедности.

“ Треба тражити решења која су на линији Резолуције 1244, али и става Србије о компромисном решењу. Нема шансе да се на било који начин дође до решења које би подразумевало наметање и одрицање Србије од државних и националних интереса. То је свима јасно и зато иде притисак да се то питање реши, оцењује некадашњи дипломата.

Истиче даје кључно извршити притисак на Приштину и да све зависи од приштинске стране и западних центара моћи који стоје иза косовске независности.

Ако Приштина и западни центри моћи не промене став да се не може разговарати искључиво о признању, онда има шансе да се дијалог настави и добије “политички полет“ који би водио ка компромисном решењу“, закључује Миливојевић.

Sutra i oblaci i sunce, ponegde pljuskovi, do 29 stepeni

 

Преузмите андроид апликацију.