Почетна > Свет
Свет

Милатовић: За пет година Црна Гора може бити чланица ЕУ

Председник Црне Горе Јаков Милатовић сматра да Црна Гора до краја његовог петогодишњег мандата може постати пуноправна чланица ЕУ.
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Из Брисела је у изјави за ТВЦГ поручио да од владе, која буде формирана после избора 11. јуна, очекује да буде снажно европски оријентисана.
Милатовић је у Бриселу разговарао са високим представником ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом и са комесаром за проширење и суседство Оливером Вархељијем.

„Моја прва званична посета Бриселу је корак напред ка визији Црне Горе као пуноправне чланице ЕУ у наредном петогодишњем мом мандату. И поруке са састанака биле су на том фону, охрабрујуће. Подржавају и поздрављају све реформске планове које Црна Гора има у наредном периоду, а које се тичу реформе правосуђа и унапређења животног стандарда грађана“, казао је Милатовић.

Он је изјавио и да га охрабрује оно што је чуо на састанцима са званичницима ЕУ.

„Мислим да постоји добар простор да Црна Гора, убрзавајући ЕУ пут, испуни циљ и постаје пуноправна чланица ЕУ”, рекао је Милатовић.

Он је истакао да је на састанку са Вархељијем додатно тражио финансијску подршку, посебно ону која се односи на инфраструктуру.

„Очекујем да наредна влада буде снажно европски оријентисана, без икаквих кривина. Очекујемо и ја и грађани и ЕУ партнери да та влада засуче рукаве и да уради све оно што се од ње очекује”, навео је председник Црне Горе.

Милатовић је казао и да је ЕУ партнере информисао о унутрашњем дијалогу који је започео.

„У том смислу добијене су све похвале и очекујем да све ово резултира добрим корацима до краја године, када ће Црна Гора коначно добити и добар извештај о напретку“, поручио је Милатовић.

Он је позитивно одговорио на питање да ли очекује да Црна Гора до краја његовог мандата може постати чланица ЕУ.

„Апсолутно да очекујем, наравно да то зависи од свих нас. Након подршке коју сам добио од грађана, очекујем да ће и влада која буде направљена бити суштински и значајно про-европска. Та влада има задатак да што пре уради све оно што се од ње очекује, а ја ћу да дам пуни допринос како би се процеси одвијали на ЕУ фону. На основу свега тога могу са оптимизмом да кажем да ће Црна Гора постати чланица ЕУ у наредном петогодишњем мандату”, поручио је Милатовић.

Dodik: Nijedan suvereni organ BiH nije doneo odluku o preletu američkih aviona

Преузмите андроид апликацију.