Почетна > Србија
Свет Србија

Додик: Ниједан суверени орган БиХ није донео одлуку о прелету америчких авиона

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да ниједан суверени надлежни орган у БиХ – Председништво и Савет министара, није донео одлуку о прелету америчких авиона изнад БиХ.
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Додик је у Бањалуци рекао да министар одбране у Савету министара Зукан Хелез не може да донесе такву одлуку без сагласности његова два заменика, истичући да то онда показује колико Американци поштују територијални интегритет БиХ.

„Американци уопште не поштују територијални интегритет БиХ, већ манифестују силу и шаљу нам авионе који су на Србе бацали осиромашени уранијум“, истакао је Додик, пренео је сајт РТРС.

Он је оценио као лицемерје обавештење америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија о доласку неких авиона као доказ суверенитета и интегритета БиХ.

„Ми смо овде под неком врстом колонијалне управе, боримо се против колонијализма којег у савременом добу осликава чињеница да без икаквог права доведу човека који се представља високим представником. Терају нас да поштујемо одлуке Уставног суда БиХ, а тај суд је 2005. године својом одлуком рекао да је високи представник само онај који је именован релевантном одлуком Савета безбедности УН“, напоменуо је Додик.

Додик је указао да исти ти који Републици Српској говоре да поштује одлуку Уставног суда БиХ – не поштују одлуку тог суда, те не поштују територијални интегритет, јер не постоји начин за спречавање прелета авиона.

„Авиони ће прелетети, али ће остати чињеница да не поштују БиХ јер је доживљавају као заморче којем они имају право да стежу и доток ваздуха, докле желе и хоће. Успут, нама, Србима, говоре како ми то морамо да трпимо и слушамо, а ако не будемо слушали – имаћемо санкције, или појединачне, као што ја имам“, нагласио је он.

У понедељак, Министарство одбране БиХ дало је сагласност за прелет два војна авиона САД преко територије БиХ, а то се наводи у документу који је потписао ресорни министар Хелез.

SAD: Različiti pogledi prema ratu u Ukrajini neće ugroziti naš odnos sa Indijom

Преузмите андроид апликацију.