Почетна > Бизнис
Бизнис

Микростанови све популарнији у Србији

Поред чињенице да цене квадрата константно расту и да су оне на нивоу појединих европских метропола, у потрази за новим „производима“, на српском тржишту се појављује све више трендова и концепата који се годинама уназад могу видети у Њујорку, Токију, Лондону.
Фото: Unsplash/sarurobert1

Када посматрамо тржиште некретнина у Србији, стиче се утисак да је оно до те мере „загрејано“, да је потражња до те мере велика да се продаје буквално све. Тако су у последње време учесницима на тржишту за око запали такозвани „микростанови“, површине до 30 квадрата, који се продају по осетно већим ценама од просечних за локацију на којој се налазе, не испод 3.000 евра по квадрату где год да се налазе у широм центру градова.

Ипак, овде се и поред неуобичајености понуде, ради о светском тренду. Домаће тржиште некретнина, поготово у престоници, све више личи на тржишта светских метропола.

Микростанови, као и они обични, имају све што је потребно, додуше у мањој варијатни. Микростаном се рачуна свака некретнина површине од 15 до 30-ак квадрата, која у себи садржи простор за спавање, седење, кухињу (углавном тзв. „чајну“) и купатило.

Како би се све то спаковало у мали простор у немалом броју случајева ови станови су, макар у свету, намештени од расклопивог намештаја, или чак у неким луксузнијим ваијантама опремљени су посебно дизајнираним намештајем.

Реч је о светском тренду, и он је почео да „избија“ у светским метрополама у којима се већ деценијама тражи „стан више“. Појединачних случајева је одувек било, али је изградња ових некретнина добија замаха у последњих 10 година.

Тако је пре тачно 10 година, у јануару 2013. године Њујорк добио своју прву стамбену зграду у којој су се искључиво налазили микростанови намењени за издавање. Према тада оглашеној понуди, сви станови површине 23 квадрата, са заједничком кухињом су се издавали по цени од око 2.000 долара месечно. Тада је Гардијан пишући о овом тренду истакао: „Ова врста некретнина није нов концепт, али генијалност позног капитализма је у томе да су постали примамљиви и онима са вишим примањима“.

Са друге стране, прегледајући тржиште „микростанова“ у Азији 2015. године, „Вол Стрит журнал“ истакао је да се у Хонг Конгу, такође у условима ограничене понуде, некретнине површине америчких гаражних места највише траже. Они су тада истакли да је један такав стан површине 18 квадрата продат у Хонг Конгу по цени од пола милиона долара.

Nemačke firme sve teže do kredita

Преузмите андроид апликацију.