Почетна > Србија
Србија

Михајловић: Струја мора да поскупи до 10 одсто

Рестрикције струје нису ниједног тренутка у плану, поручила је министарка Зорана Михајловић и оценила како би „било смешно“ да Србија, као и све друге земље, нема кризни план за било какву ситуацију, било да је реч о струји или гасу, али је наговестила поскупљење струје „до 10 одсто“. Србија је јуче због великих врућина потрошила 92 милиона киловат сати, али је морала да увезе девет одсто струје.
Фото: Танјуг/Зоран Петровић

„Било је наслова у медијима, из хрватских медија се преноси како ће Србија бити у рестрикцијама електричне енергије. Неће бити рестрикција, то није ниједног тренутка у неком плану“, рекла је Зорана Михајловић за ТВ Прва.

Министарка рударства и енергетике је поручила како је „извесно повећање“ цена струје, али ће се још видеће у ком проценту.

Цена струје не расте да би покрила дугове ЕПС, они су велики, али да не би расли, рекла је Михајловићева и предвиђа да би нова цена електричне енергије могла порасти до 10 одсто.

Михајловићева је навела да је Србија у суботу због великих врућина потрошила 92 милиона киловат сати, али је морала да увезе девет одсто струје јер домаћа производња није довољна да покрије толику потрошњу.

Србија ће, како је рекла, имати довољно гаса, струје, нафтних деривата, али је питање колико ће све то коштати, јер је за то већ дато милијарду евра, биће потребно још.

Када је реч о увозу струје, Србија увози између шест и 12 одсто дневних потреба, а очекујем да би то зими могло ићи од 20 до 30 одсто, предвидела је она.

Михајловићева је нагласила да у овом тренутку 1.000 корисника нема струју од 3,5 милиона потрошача.

Она је рекла да се цела држава труди да грађани имају струју и грејање током зиме, подсећајући да је са Русијом договорена испорука гаса за наредне три године, да има резерви нафтних деривата, а струја ће се увозити „сигурно још наредних годину дана“.

Predsednik Srbije sutra na spajanju mosta preko Save kod Šapca

Преузмите андроид апликацију.