Почетна > Свет
Свет

Мицотакис: Нема ванредних избора, обавезна је стабилност земље

Грчки премијер Киријакос Мицотакис одбацио је данас могућност ванредних избора на јесен, и тако оповргао неке наводе да планира превремени излазак на биралишта, док његова популарност не буде погођена енергетском кризом, преноси Ројтерс.
Фото: PrtSc/World Economic Forum/YouTube

Мицотакис, који је изабран 2019. године, саопштио је да му је приоритет стабилност и да његова влада жели да искористи последњу годину четворогодишњег мандата за опоравак земље, после борби са кризама као што је пандемија ковида и за наставак економске реформе.

„Не пратим истраживања јавног мњења да бих расписао изборе. Имамо владу са јаком већином и моја је обавеза да обезбедим стабилност земље”, изјавио је Мицотакис за грчки радио Скај.

Његова партија Нова демократија је водећа, према истраживањима јавног мњења, али је њена популарност погођена растућим ценама енергената, након руске инвазије на Украјину, наводи британска агенција.

Опозиционе странке са левице позвале су премијера да распише ванредне изборе.

„Чак и да због тога платим политичку цену, јер ћемо проћи кроз тешку зиму, то нисам никад крио, апсолутно сам вољан да све то поднесем”, рекао је Мицотакис, уз напомену да ће избори бити одржани следеће године, у редовном термину.

Влада ће, како је навео, наставити да помаже домаћинства погођена растућим рачунима за струју и током следеће године, али је нагласио и да Грчка треба да буде спремна за екстреман развој ситуације у којем ће се рат у Украјини продужити, а цене енергената наставити да расту, преноси Танјуг.

Он је рекао да би земља требало да буде спремна за потпуни прекид испорука руског гаса Европи и да се улажу напори у реконструкцију и изградњу нове инфраструктуре за складиштење течног природног гаса (ЛНГ), наводи Ројтерс.

EK: O francuskom predlogu suverena odluka Severne Makedonije

Преузмите андроид апликацију.