Почетна > Свет
Свет

ЕК: О француском предлогу суверена одлука Северне Македоније

Портпарол Европске комисије Ана Писонеро, поручила је данас да ће одлука о томе да ли ће Скопље прихватити или не ревидирани француски предлог о решавању билатералног спора са Бугарском, бити суврена одлука Северене Македоније.
Фото: Unsplash/Hendrik-Morkel

„Премијер Ковачевски је започео широке консултације са свим релевантним актерима у земљи. Консултације су у току, а одлука о ревидираном предлогу биће суверана одлука Северене Македоније”, каже је Писонеро, преноси Танјуг.

На питање новина у Бриселу да ли ревидирани француски предлог предвиђа увођење билатералних спорова између Скопља и Софије у преговарачки оквир Северне Македоније са ЕУ и који је став Европске комисије о томе, Писонеро одговара да је текст ревидираног предлога „јавно доступан” и да сви могу да се увере шта у њему пише.

И док је бугарски парламент одмах прихватио француски тзв „компромисни предлог” о решавању спора са Северном Македонијом, у Скопљу се одржавају протести против како се наводи, задирања у македонски идентитет и језичку, културну и историјску посебност Македонаца.

Истраживање македонског Института за политичка истраживања (ИПИС) показало је да готово 73 одсто грађана не жели у ЕУ према француским предлогу, а да више од 50 одсто анкетираних подржава грађанске протесте који се одржавају у Скопљу.

Само нешто више од четвртине анкетираних верује да је нови француски предлог измењен у складу са захтевима премијера Димитра Ковачевског.

Putin i Erdogan o situaciji u Siriji i snabdevanju žitom

Преузмите андроид апликацију.