Početna > Život i stil
Život i stil

Mesec vina i ljubavi je počeo! Kratak vodič kroz vinsku kartu

Oko četrnaestog februara se često polemiše, da li je taj dan, Dan zaljubljenih ili dan svetog Trifuna, zaštitnika vinograda i vina. Bilo da obeležavate jedno ili drugo, za ovaj dan vino je neizostavno.
Foto: Unsplash/Victoria Priessnitz

I baš kao što je ovaj napitak vekovima nalazi na trpezama, dan svetog Trifuna je dodatni razlog da se ono obavezno nađe i na vašoj trpezi. A ukoliko se ono ispija uz prisustvo voljene osobe, onda je ugođaj upotpunjen.

Kako biste odabrali vino po vašem ukusu, neophodno je da znate njegove karakteristike.

Razne su sorte grožđa, te se tako i vina razlikuju. Ona najosnovnija razlika jesu razlike u vrsti vina, pa tako razlikujemo crno, tj. crveno vino, belo, roze, penušavo i desertno vino.

Foto: Unsplash/Maksym Kaharlytskyi
Crno vino

Iako u svetu, ovo vino nazivaju crveno, u našem narodu se odomaćio naziv, pa ga mi zovemo crno.

Za proizvodnju ovog vina koriste se sorte crnog grožđa. Boja ovog vina varira od svetlo crvene do skoro pa crne boje.

Foto: Unsplash/Roberta Sorge

Sorta grožđa koja se koristi pri proizvodnji ove vrste vina, uticaće i na boju samog vina. I ne samo boja, sorta grožđa odrediće da li će vino biti klasifikovano kao slatko ili stono.

Belo vino

Ovo vino, baš kao i crno je nepenušavo. Belo grožđe je glavna sirovina za dobijanje belog vina. Ukus belog vina je širok, te se kreće od bogatog i kremastog pa sve do onog blagog ali pikantnog.

Foto: Unsplash/Rafael Barquero
Roze vino (rosé)

Ovo nepenušavo vino dobija se od sorti crnog grožđa sa kojeg je uklonjena ljuska, te se tako gubi ona intenzivna boja koju ima crno vino.

Foto: Unsplash/Kevin Kelly

Isto tako rosé vino se može dobiti kao mešavina belog i crnog vina. Njegov ukus se prožima od suvih pa sve do slatkih aroma.

Penušavo vino

Sekundarnom fermentacijom se dobijaju mehurići koji karakterišu ova vina. Baš kao i nepenušava vina, i penušava vina mogu biti crna, bela ili roze, sa aromama koje se kreću od blagih, bogatih, pa sve do slatkastih.

Iako šampanjac jeste penušavo vino, treba znati da ipak nije svako penušavo vino šampanjac.

Aromatizovano vino

Ova vina u vinarstvu zauzimaju posebno mesto. Najpopularnije aromatizovano vino jeste desertno, ali postoje još mnoga suva vina koja se nazivaju aromatizovana.

A naziv aromatizovano potiče od toga što se vina dodatno ojačavaju,te se izdvajaju po ukusu, mirisu.

Foto: Pexels/Natalie
Slatkoća vina

Pored osnovne podele vina koje smo gore naveli, ovaj napitak se razlikuje po nivou slatkoće, pa tako imamo suva, polu-suva i slatka vina.

Kada na deklaraciji pročitamo da piše da je vino suvo, tada znamo da se radi o najmanje slatkom vinu. Ona se dobijaju fermentacijom šećera iz grožđa u alkohol, pa tako za njih možemo reći da su jača.

Foto: Unsplash/Kym Ellis

Polu – suva vina odlikuje srednja nota slatkoće, dok slatka vina, baš kako im i samo ime kaže, zadržavaju taj slatkasti ukus. Ova vina imaju manji postotak alkohola.

Danas se na tržištu mogu pronaći preko 1000 najrazličitijih podvrsta vina, te nije izvodljivo o svakoj od njih pisati.

Ovo su neka od najzastupljenijih vina u vinskim kartama restorana i marketa.

Cabernet Sauvignon

Vino dobijeno od crne sorte grožđa. Karakteriše ga pun ukus. Zbog visokog procenta tanina i alkohola, kaberne suvinjon ostavlja dug pun ukus nakon isprobavanja.

Ova sorta vodi poreklo iz Francuske, tačnije iz regije Bordeaux.

Za njega se može reći da je najpopularnije vino na svetu.

Jagnjetina, govedina, dimljeno meso, ali i tvrdi sirevi će idealno se slagati sa ovim vinom.

Foto: Pexels/Dziana Hasanbeka
Pinot Noir

Pinot noir, baš kao i kaberne suvinjon, dobija se od sorti grožđa koje dolaze iz Francuske.

Nakon konzumacije ostavljaju blag ukus, zbog nižeg procenta tanina. Nivo kiselosti je nešto viši.

Pinot noir će se idealno slagati uz piletinu, svinjetinu, ćuretinu, ali i mekane sireve.

Šardone (Chardonnay)

Baš kao i prethodna dva i ovo vino dobija se od sorti grožđa poreklom iz Francuske. Ovaj put reč je o belom vinu.

Arome jabuke i citrusa, blagog ukusa karakterišu mlađe vino, dok stariji šardone će imati pikantniji ukus.

Kao što je među crnim vinima najpopularniji kaberne suvinjon, među belim je to zasigurno šardone.

Riba i morski plodovi, piletina i mekani sirevi sjajno se kombinuju sa šardoneom.

Foto: Unsplash/Alexandra Slo
Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc je još jedno popularno belo vino. Ovo suvo vino, karakteriše kiselkast ukus i biljne arome.

Koziji sirevi, riba, piletina se izuzetno slažu sa ovim vinom.

Šampanjac

I kao jagoda na šlagu, njegovo veličanstvo šampanjac.

Ovo penušavo vino, da bi se nazvalo šampanjac, mora se proizvoditi u istoimenom francuskom regionu.

Foto: Unsplash/Alexander Naglested

Ovaj otmen napitak neizostavan je za obeležavanje bitnih proslava i datuma. Za proizvodnju šampanjca mogu se koristite sorte grožđa kao što su Chardonnay, Pinot Noir i Pinot meunier.

Gambori, jastog, divlji losos kavijar i kremasti sirevi su dobar par šampanjcu.

Što se naše zemlje tiče, dominiraju stare sorte, kao što su prokupac, tamjanika, smederevka…
Prokupac

Prokupac je srpska autohtona sorta, sa dugom istorijom koja vuče poznate korene iz srednjeg veka, svojevremeno najrasprostranjenija sorta na ovom delu Balkana, a odnedavno najbolje ocenjeno srpsko vino na internacionalnoj sceni.

Roze vino prokupca savršeno se uklapa uz meso sa roštilja, a fantastično je uz plodove mora i grilovane lignje.

Crveni prokupac se ipak najbolje uklapa uz tradicionalna jela, kao što su gulaš, pečenje i sarma, ali i tvrde sireve.

Prokupac daje vina koja su skladna i umereno puna. Vina imaju nešto niže kiseline, a miris vuče na kupine, borovnice, šljive.

Foto: Unsplash/Tim Mossholder
Tamjanika

Ova vinska kraljice Srbije, kako nazivaju tamjaniku, je izuzetnog kvaliteta. Tamjanika je pitko i harmonično vino, prijatnog ukusa i mirisa sa posebnom slasti u ukusu.

Smederevka

Ovo vino karakteriše visoka kiselina, čak i u toplim godinama. Može da razvije arome od jednostavnih citrusnih do zrelih nota žutog voća i meda.

Istraživanja su pokazala da šardone i smederevka imaju zajedničkog roditelja – Gouais Blanc. Smederevka se najčešće konzumira sa sodom, ili kiselom vodom, kao piće poznato pod nazivom špricer.

Prema svom afinitetu, ali i afinitetu vaše voljene osobe izaberite vino koje će vam upotpuniti Dan ljubavi.

Trikovi za kuvano vino koje koriste profesionalci. Nije stvar samo u začinima, jednu grešku svi pravimo

Preuzmite android aplikaciju.