Почетна > Путовања
Путовања Свет

Менорка: Острвце са хиљаду лица

Када на осунчане обале Менорке стигнемо након боравка на суседној Мајорки или Ибици, прво што ћемо приметити је да одједном има мање буке – овде ћемо, како и ред налаже, чути више птица него музике. Најисточније, а по многима и најлепше острво из Балеарског архипелага, живи у свом мирном и опуштеном ритму и упркос својим малим димензијама има толико тога за понудити, укључујући три стотине сунчаних дана годишње. Увале Менорке су сањиве, биодиверзитет запањујућ, градови су окупани морем, а златне плаже спадају у најлепше на Медитерану. UNESCO је 1993. године све ово препознао и прогласио Менорку за резерват биосфере, захваљујући њеној разноликости и богатству природе.
Фото: Unsplash/azevedo Marcio

С краја на крај острва стиже се за један сат. Дуж овог пута налази се национални парк, пет резервата природе и више од седамдесет плажа, увала и залива. Осим рајских плажа – које чак и данас успевају да остану интимне – острво крије блага попут катедрале из 13. века, неколико прастарих замкова, романтичне куће од камена или теракоте са својим балконима над уским улицама.

Ту су и два очаравајућа града окупана морем и уовичена златним плажама: англо-шпански главни град и лука Маó (или Mahon) на истоку, и градић Сиутадела на западу чији је надимак “стара и лепа” (“vella i bella“). Ова два града налазе се на мање од 50 километара удаљености али су потпуно различита.

Фото: Pixabay/Cervusvir

Иако оба имају много да понуде, Сиутадела се сматра атрактивнијом за обилазак претежно због свог прелепо уређеног историјског центра у ком нема саобраћаја. У Mahon-у, осим историјских грађевина не треба пропустити видиковце Pont des Castell и Carme, са прелепим погледом на луку. И разумљиво пробати локални сир – queso mahon.

Фото: Unsplash/Jez Timms

Осим два најпознатија града, ту су и бројна села која су вредна посете. Једно од њих је Бинибека, малено рибарско село ситуирано на јужној обали острва, на мање од десет километара од главног града. Прича каже да је село настало као копија стила градње рибарских села у другим деловима Медитерана, што му је донело критике због недостатка аутентичности и неповезаности са меноршком архитектуром.

Фото: Unsplash/Hector J Rivas
Без обзира на контроверзе, истина је да је село врло добро очувано, са лавиринтом уских улица и кућама обојених у бело. Другим речима, изузетно је фотогенично, па се самим тим прославило и међу туристима.

Менорка је позната по својим увалама у којима се крију најлепше плаже, такозваним “калама”. Не постоје речи да се лепота неких од њих опише, а једна од таквих је увала Макарелета. Ово је вероватно и најбоља локација за Инстаграм фотографију на Менорки.

Фото: Unsplash/Laura Velasco

Чист златкасти песак, азурно плаво море и све то оивичено бујном вегетацијом којом су окићене стене. Бонус активност, икоме досаде излежавање и пливање, је хајк стазом која повезује ову и калу Макарелу. Овај хајк део је велике пешачке и бициклистичке руте “Пут коња”, којом се може обићи цело острво. Читава рута захтева одређену физичку припремљеност и доста времена, али овај њен делић доступан је сваком и вредан посете.

Ово магично острво је тако идеално одредиште за породице које желе да се одморе, комбинујући културне посете са плажама и увалама које не заостају за онима на Карибима. Ако је у питању путовање за парове, Менорка ће такође изненадити. Романтичне скривене увале, рибарска села вредна фотографисања, природни паркови, магични заласци сунца. Осим тога, ако сте авантуристички настројени, Менорка нуди различите стазе за пешачење, бициклизам и роњење.

Аутор текста: Н.К.

Apulija: Autentična Italija

Преузмите андроид апликацију.