Почетна > Путовања
Путовања Свет

Апулија: Аутентична Италија

У Апулији, регији која формира “штиклу” Италије, свега онога што волимо у вези са овом земљом има у изобиљу. Ту су стари градови, маслињаци, екстравагантне цркве, кристално чисто море (тачније два, јер Апулију запљускују и Јадранско и Јонско море!), и храна о каквој маштамо кад помислимо на Италију. Иако не важи за регију посебно популарну међу туристима постоји много разлога да се Апулија посети. Овде се у прелепом природном окружењу сударају аутентичност и једноставност са елегацијом.
Фото: Unsplash/Massimo Virgilio

У регији има преко 50 градова од којих су многи лоцирани уз саму обалу, а неки на драматичним литицама уз море. Шетње кроз шарене луке или истраживање фотогеничних старих улица апулијских градова гарантују добро проведен дан. Осим општепознатих места у Апулији се ваља и изгубити у завученим улицама, лавиринтима поплочаним калдрмом у потрази за сликама из свакодневног мирног живота локалаца који бораве испред белих кућица украшених цвећем.

Регија је позната по кућама са крововима у облику купе које разбијају монотонију зидова прекречених у бело, а означене су 1996. као UNESCO баштина. Ове фасцинантне прастаре куће најбоље је посетити у селу Алберобело, можда и најлепшем у Апулији.

Фото: Unsplash/Alessio Roversi

Овде се налази преко хиљаду трулија, како се називају ове колибе од кречњака у којима се данас налазе кафићи, ресторани, радње а и понека приватна кућа. Апулија генерално одише историјом – позната је и по бројним архелошким налазиштима, али и по бурној прошлости. Била је колонија Грчке, у неком тренутку су је освајили и Арапи, те Турци, да би 1861. године постала званично део тадашње краљевине Италије.

Љубитељи плаже такође неће остати разочарани Апулијом, јер је вода овде у невероватним плавим нијансама, топла и чиста. Север регије, око Гаргана, раме је уз раме са најлепшим плажама обале Амалфи, осим што је мање закрчен туристима и стога и јефтинији.
Фото: Unsplash/Veronica Reverse

Полуострво Саленто налази се на југу Апулије и јединствена је локације јер се овде можете окупати и у Јонском (на западу) и у Јадранском мору (на истоку). Плаже Салента често се називају италијанским Малдивима и редовно се нађу на топ листама најлепших европских плажа. Временске прилике су идеалне за уживање на плажи у свако доба између маја и септембра, а опција избора између два мора је посебно згодна када дува ветар, будући да је са једне од страна увек мање ветровито и пријатније за купање.

Фото: Unsplash/Andreea Petruti
Апулија је посебно добра дестинација за гурмане, јер кухиња овог региона важи за најаутентичнију у Италији. Од свежих морских плодова, до пице по рецепту из Напуља, преко кремастог ђелата, бурата сира и вегетаријанских пасти – Апулија нуди све ово и још много тога.

Сваки град има свој специјалитет, а храна се овде сматра културним добром и представља велики део локалног идентитета. Многи рецепти потичу из „cucina povera” (“сиротињска кухиња”). Ово заправо значи да се у кухињи користе ресурси који су лако доступни свима, а у случају Апулије, ради се о свежим, локалним и сезонским производима које нуде земља и море.

Фото: Unsplash/Tristan Hess

Почетна тачка за истраживења овог јединственог региона углавном су Бари и Леће. Историјски али и урбан и ужурбан град Бари на обали Јадрана је добро познат навијачима Црвене звезде, а плени својим старим улицама али и одличним ноћним животом и вајбом. У непосредној близини модерних улица налази се стари центар, “Bari vecchiа”, са калдрмисаним уличицама, шареним балконима и слатким ресторанима.

Најпознатија градска знаменитост и симбол града је базилика св. Николе из 12. века. Базилика је првобитно сазидана како би чувала мошти светог Николе, које су локални рибари украли из Турске 1087. године, а данас је важно место ходочашћа како за католике тако и за православне хришћане.

Фото: Unsplash/Andreea Petruti

Иако се налази на свега 140 километара од Барија, Леће је потпуно другачији град. Назива “Фиренцом југа”, због своје раскоши и отмености. Начичкан је барокним зградама из 17. века, а његова архитектура је толико карактеристична да је стекла и надимак, “barocco leccese”. Изузетно декоративн цркве и палате одушевљава путнике већ вековима, те познаваоци Италије који сматрају да је овај јужноиталијански град заправо најлепшим у целој земљи.

Аутор текста: Н.К.

Najfotogeničnija mesta u Evropi

Преузмите андроид апликацију.