Почетна > Свет
Свет

Мелони би да гради мост између Сицилије и копнене Италије

Диктатор Бенито Мусолини такође је био занет овом идејом, а неколико деценија касније и премијер Силвио Берлускони. Планови за успостављање везе мостом на релацији Сицилија – копнена Италија датирају још од Римљана, а сада их је у први план извукла премијерка Ђорђа Мелони.
мост
Фото: Танјуг/АР/Riccardo De Luca

Она планира да оживи стари пројекат изградње висећег моста што је могуће пре. Што је потез који је министар за инфраструктуру Матео Салвини, иначе највећи заговорник пројекта, поздравио као „историјски тренутак” за Италију.

Премијерка жели да мост постане најмодернији на свету.

Салвини је потом на Твитеру објавио да је то показатељ да Италија верује у себе. О плановима за изградњу моста преко 3,7 километара широког Месинског мореуза. Познатог по вртлозима и немирном мору, расправљало се уназад све до Римљана.

Диктатор Бенито Мусолини такође је био занет овом идејом. Неколико деценија касније и премијер Силвио Берлускони. Упркос милијардама евра потрошених на разне студије овим поводом, мост никада није изграђен. Разлог није само зато што би се налазио у једном од сеизмички најактивнијих медитеранских региона.

Италијанска агенција АНСА јавља да је премијерка Ђорђа Мелони опрезна у најави па каже да је пројекат одобрен само условно.

Потребно је разрадити техничке детаље и још много тога. Очигледно је да нова десничарска италијанска влада верује да је ово пројекат који ће одушевити Европску комисију.

Салвини је, када је недавно посетио Брисел, био одушевљен ЕК, па је том приликом Италијанима пренео да је комисија спремна да помогне и финансира ако постоји добар и здрав пројекат.

Наводно је ЕК спремна да финансира и прву фазу студија изводљивости. Сходно томе, из других извора се чује да ће пројекат заправо заживети. Неки други, пак, верује да Мелонијева, као и њени претходници, само купи јефтине политичке идеје на „древном пројекту” који ће то и остати.

Sajens njuz: Seizmički talasi zemljine kore ukazuju na skrivenu komoru

 

Преузмите андроид апликацију.