Почетна > Свет
Свет

Мексико: Лопес Обрадор подржао председничку кандидатуру Клаудије Шејнбаум

Председник Мексика Андрес Мануел Лопес Обрадор снажно је подржао избор бивше градоначелнице Мексико Ситија Клаудије Шејнбаум за кандидата на изборима 2024. године,када се буде бирао његов наследник.
Фото: Танјуг/AP Photo/Marco Ugarte

Он је такође у четвртак одбацио примедбе на изборни процес у владајућој странци Морена, које је изнео бивши министар спољних послова Марсело Ебрард уједно и главни ривал Шејнбаум, преноси Ројтерс.

Морена је прогласила Шејнбаумова председничким кандидатом неколико сати након што је њен најближи конкурент, Ебрард, рекао да је су изборни процес обележиле неправилности и запретио да ће напустити странку.

Председник Лопес Обрадор, у обраћању на конференцији за новинаре, пружио је руку Ебрарду, назвавши га „веома добром особом“, добрим вођом и његовим пријатељем, и позвао га да остане у левичарској Морени.

Он је одбацио Ебрардов захтев да се страначки избори за председничког кандидата понове, и подржао победницу.

„Подржавам Клаудију Шејнбаум. Не видим ту никакав проблем“, рекао је Лопес Обрадор, назвавши процес изјашњавања око 12.500 људи, у којем је она победила пет других ривала историјским и без преседана.

Ебрард је саопштио да ће о својим наредним потезима одлучити у понедељак и оставио је као отворену могућност да буде кандидат неке друге политичке групације на председничким изборима 2. јуна.

Током конференције за новинаре, Лопес Обрадор је изјавио да би Ебрард могао да на изборима учествује као независни кандидат.

Најновија истраживања јавног мњења показују да је кандидат странке Морена велики фаворит да поново освоји председнички мандат, чиме би Шејнбаумова постала прва жена челу Мексика.

Према мексичком закону, председник може да обавља функцију само један шестогодишњи мандат, наводи Ројтерс.

Počinju regionalni izbori u Rusiji, glasanje i pripojenim oblastima

Преузмите андроид апликацију.