Почетна > Свет
Свет

Мекарти: Има напретка у разговорима са Бајденом око повећања лимита дуга

Лидер републиканаца у Конгресу Кевин Мекарти изјавио је данас да је дошло до напретка у преговорима са демократама и председником САД Џозефом Бајденом око подизања лимита савезног дуга, јер у супротном, постоји опасност да САД не буду у могућности да измирују своје обавезе већ кроз недељу дана.
Фото: Танјуг/AP/J. Scott Applewhite

Министарство финансија саопштило је у петак да би влада могла да остане без средстава да плаћа рачуне од 5. јуна уколико Конгрес не предузме нешто, пренео је Ројтерс.

„Немамо договор још. Јесмо направили напредак, радили смо конкретно овог јутра и враћамо се на посао“, рекао је новинарима Мекарти.

Тврдолинијски републиканци су претили да ће блокирати сваки закон који не буде у складу са њиховим очекивањима, укључујући оштро смањење трошкова буџета.

Прогресивне демократе су такође запретиле да ће повући подршку за неке компромисе, конкретно, око увођења нових радних захтева на савезне програме за борбу против сиромаштва.

„Близу смо договора, оптимиста сам“, рекао је Бајден новинарима у петак.

Министарка финансија Џенет Јелен раније овог месеца је затражила да се повећа лимит савезног дуга на више од 31,4 билиона долара како не би дошло до застоја у плаћању рачуна владе.

Oman: Drugačija Arabija

 

Преузмите андроид апликацију.