Почетна > Путовања
Путовања Свет

Оман: Другачија Арабија

Од спектакуларних планина, преко ветровитих пустиња па до нетакнутих пешчаних плажа, Оман је очигледан избор дестинације за оне који желе да доживе модерно лице Арабије, истовремено осећајући њену древну душу. Званично Султанат Оман, једна од ретких преосталих апсолутних монархија, смештен је на југоисточној обали Арапског полуострва и једна је од ретких арапских држава са традицијом неутралности у регионалним сукобима.
Фото: Pixabay/Shamane27

Ова земља, осим што нуди најразноврсније пејзаже, богата је и културним наслеђем и историјским споменицима, а позната по томе да чува и негује своје традиције и културу. Данас са вама делимо најзанимљивије локације у Оману.

Престоница Омана, Маскат (у преводу “сигурна лука”), углављен између планина и океана, спаја традицију и модерност, са старим тврђавама и изврсним музејима, опером и парковима испуњеним цвећем.

Фото: Unsplash/Katerina Kerdi

Овај град има свој јединствени карактер, потпуно различит од суседних престоница – у њему се ретко могу видети високе зграде, а чак и грађевине којима је првенствена сврха да буду практичне одржавају традицију било куполом или прозорима са арабеском.

Резултат је очувана елеганција која када се споји са оманским гостопримством чини Маскат привлачном дестинацијом која одише топлом атмосфером.

Туристи не смеју заобићи велику џамију која се истиче својим изузетним архитектонским дизајном, али и градске тврђаве са којих се пружа спектакуларни поглед на стари град.

Фото: Unsplash/Niklas Weiss
Пустиња Wahiba Sands, огромно пешчано пространство које пружа право искуство пустиње.

За љубитеље адреналина доступне су вожње џиповима по динама, али за културолошко искуство најбоља идеја је упознати се с традиционалним бедуинским гостопримством те стећи увид у јединствени начин живота ових заједница који брзо нестаје јер модерна удобност ограничава потребу за номадским постојањем.

Фото: Shutterstock/Petr Kahanek
Одлична опција је и спавање у пустињи, будући да су и небо ноћу али и свитање у пустињи величанствени.

Nizwa – град богате историје и културе нуди посету импозантној Nizwa тврђави, из 17. века. Такође овде се може истражити традиционални сук опасан високим зидовима и познат по продаји сребрног накита и керамичких производа.

Фото: Pixabay/Sharonang

Овај историјски град налази се на висоравни окруженој палмама али и неким од највиших планина Омана и данас је, са својим грандизоним дуплим луком на улазу друга најпосећенија туристичка дестинација у Оману.

Фото: Unsplash/Arisa S

Из Nizwa се лако приступа историјским локалитетима Бахла и Јабрен, као и излетима планинским путевима до планина Jebel Akhdar и Jebel Shams – “планина Сунца”.

Ако се запутимо далеко на југ чека нас још једно пријатно изненађење – Salalah, зелени драгуљ у сред арапске пустиње, град познат по својој бујној вегетацији и монсунској клими. Овај суптропски град свој јединствени карактер дугује чињеници да је Оман некада имао територије на источној обали Африке.

Фото: Pixabay/Bhaer9070

Овде се најлепше проводи време на излетима у природи, у излежавању на прелепим пешчаним плажама, те на мирисним пијацама. За другачије искуство ту је и могућност посете оближњем археолошком налазишту Al-Baleed.

Аутор текста: Н.К.

Majami: Multikulturalnost na američki način

Преузмите андроид апликацију.