Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Међународни сајам књига посетило преко 37.000 посетилаца

У години јубилеја када Новосадски сајам обележава век постојања, Сајам књига, Изложбу уметности „Арт Еxпо“ и Сајам образовања „Путокази“, видело је око 37.000 посетилаца.
Фото: Градске инфо
Овај број приказује већу посећеност у односу на прошлу, 2022. годину.

Наступило је више од 200 излагача из шест земаља – Србије, Републике Српске, Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније и Немачке.  Одржано је готово 140 програма у оквиру којих је представљено више десетина аутора, обележено неколико годишњица, разговарано о актуелним темама, приређене су изложбе на штандовима излагача и промовисано више од 500 образовних профила.

Уз тематске изложбе и мноштво ликовних уметника, током седам дана, претворили су Аулу у галеријски простор. На сајмовима се говорило о наставку школовања у иностранству, продато је више десетина хиљада наслова, читани су рукописи и публици су представљене нове књиге аутора, а у време гостовања писаца, издавачи су остајали без књига, а поједини штандови су већ резервисани за следећу годину.

Општи утисак излагача је да су више него задовољни.

Новосадски сајам је у сарадњи са дародавцима кроз Поклон-игру посетиоцима поклонио преко 500 наслова.

Читање је и даље омиљен хоби

Сајам књига је отворио академик и књижевник Горан Петровић, а посетиоцима су се представили Владимир Кецмановић, Марио Лигуори, Јелена Бачић Алимпић, др Неле Карајлић, Вуко Мартиновић, Душан Микља, Мухарем Баздуљ, Дејан Стојиљковић, Мирјана Новаковић, Јована Дишић, Горан Петровић, Вања Булић, Феђа Штукан, Дејан Алексић, и други…

Фото: Градске инфо

Сва гостовања су привукла посетиоце, а аутори су потписивали омиљена дела, углавном купљена на Сајму.

Током седам дана приредби, у оквиру „Дана Лазе Костића“ говорило се о Лази Костићу у неколико тематских блокова, о Лази Костићу као публицисти, али и о Лазиној улози у формирању модерног новинарства код Срба, као и о неоствареној љубави између њега и Ленке Дунђерски.

Сајам је опет био идеално место, младим писцима, књижарима као место сусрета, значајним годишњицама, и као место промоције издањима на језицима националних мањина…

Изабрани су победници Конкурса за најбољи постер који је организован поводом јубилеја, 100 година Новосадског сајма са темом „Мотив светлости у стваралаштву два пријатеља – поете Лазе Костића и генија Николе Тесле“. Њихови радови су били изложени на Новосадском сајму, а победник Конкурса је био Лука Тодоровић.

Форум под називом “ Статус и положај запослених у јавним библиотекама Србије”, одржан је у оквиру Сајма књига на традиционалним Данима библиотеке и библиотекара, где се разматрало о положају запослених у библиотечкој стуци. Говорило се и о „Националном идентитету и националном наслеђу у години Николе Тесле“ као и о „Грађанској науци: библиотекари као спона између науке и грађана“ пред више од 250 библиотекара из целе земље.

Поред предавања и научно стручних конференција, биле су одржане и дигиталне радионице. Организатори догађаја су Градска библиотека у Новом Саду, Народна библиотека Србије, Библиотека Матице српске, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ из Београда и Новосадски сајам.

Сајам књига у Новом Саду ове године су обележила бројна снижења – до 80 одсто, као и специјалне акције и промоције које су излагачи приредили и за 8. март, Међународни дан жена.

Изложба уметности „Art Expo“ – 25 поставки на једном месту
Фото: Градске инфо

Приредба је и ове године окупила уметнике – академске, едуковане и самоуке сликаре као и поштоваоце уметности, а представиле су се галерије и појединаци са рукотворинама и антиквитетима… Једно од обележја овогодишње Изложбе уметности „Art Expo“ је била ретроспективна изложба радова свих добитника Награде Сава Шумановић, која је ове године обележила 25 година постојања.

Поставка је била смештена у Аули Новосадског сајма, а организатори изложбе су били : Галерија “Бел Арт“, Центар за визуелну културу “Златно око“ из Новог Сада и Новосадски сајам.

Управо у амбијенту те изложбе, уручена је и Награда „Сава Шумановић“ која се од 1999. године додељује за домете у ликовној уметности.

Фото: Градске инфо

Овогодишњи лауреат је концептуална уметница, перформерка, песникиња, глумица из Новог Сада Каталин Ладик, а пре ње, Награду су добили: Стеван Којић, Урош Ђурић, Миленко Првачки, Славољуб Радојчић,Игор Антић, Растислав Шкулец, Чеомир Васић, Слободан Којић, Олга Јеврић и Јерко Денегри, Звонимир Сантрач, Владимир Величковић, Радомир Дамјановић, Мира Бртка, Раша Тодосијевић, Балинт Сомбати, истакнути ликовни стваралац, педагог и књижевник Милета Продановић, академски сликар из Београда, професор Новосадске академије уметности Милан Блануша, вршачки уметник Живко Грозданић, сликар и теоретичар уметности из Београда Миодраг Б. Протић, сликар из Београда Душан Оташевић, сликар Здравко Мандић, вајар Мрђен Бајић и Драгомир Угрен.

Сајам образовања „Путокази“ дао много добрих одговора
Фото: Градске инфо

Ученицима основних и средњих школа 18. међународни сајам образовања „Путокази“ је олакшао проналазак одговора на питање „Куда даље?“.

Овогодишњи Сајам образовања отворио је министар просвете, Бранко Ружић. Представиле се се све високе државне школе, а већ традиционално, наступили су сви факултети Универзитета у Новом Саду, приватни универзитети у Србији и иностранству, као и установе и институције које су понудиле више од 500 образовних профила.

Ученици који су прошли кроз капије Новосадског сајма су имали прилику да виде свеобухватну слику средњег, вишег и високог школства у нашој земљи употпуњену понудом факултета из иностранства – Републике Српске, Босне и Херцеговине, Словеније и Хрватске.

Међу учесницима су били и Министарство одбране Републике Србије и Министарство унутрашњих послова.

У Конгресном центру Новосадског сајма одржане су презентације о злостављању на интернету, у организацији Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине-националне заједнице и Педагошког завода Војводине.

„Жене у науци – кључ боље будућности“ назив је округлог стола који су заједно организовали Удружење научница Србије „Срна“ и Покрајински секретаријат за привреду, туризам и запошљавање уз низ интерактивних радионица.

На штанду Министарства просвете представљено је дуално образовање, а свима су биле доступне информације о стипендијама које се додељују ученицима и студентима. Удружење родитеља и наставника „Партнерски за образовање“ из Новог Сада одржали су округли сто на тему „Како истраживачка питања покрећу дубоко учење?“.

У Конгресном центру „ Мастер“ одржана је и „WРО – Спортска олимпијада робота“ коју је организовао Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице.

Долазак средњошколаца из Војводине на Сајам и ове је године, финансирао Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице.

Град Нови Сад препознаје значај и подржава сајамску манифестацију „Путокази“ од самог почетка, а ове године је са готово милион динара помогао све средње школе са територије Града, како би се на најбољи начин представиле будућим ученицима.

Првог дана Сајма образовања одржан је и Сајам запошљавања на којем је 58 послодаваца понудило око 1000 радних места.

Фото: Градске инфо

Међународни сајам књига, изложбу уметности Art Expo и Сајам образовања “Путокази“ посетили су: Едвард Фергусон, амбасадор Велике Британије у Србији, Оскар Бернхолц, интерн Амбасаде Шведске у Београду, Дејан Стојиљковић, Феђа Штукан, Горан петровић, Душан Микља, Мухарем Баздуљ, Јована Дишић, Јелена Бачић Алимпић, Мирјана Новаковић, Др Неле Карајлић, Марио Лигуори, Вуко Мартиновић, Владимир Кецмановић, Урош Петровић, Дејан Алексић, Даница Вукићевић, Јован Адамов, Душан Живић, Каталин Ладик, Богица Мијатовић, Никола Шкорић (серија Државни посао), Мироје Бурић, Рајко Милошевић Гера, и многи други…

Посетиоци су били из Словеније, Велике Британије, Белгије, Шведске, Финске, Шпаније, Босне и Херцеговине, Румуније, Мађарске, Руске Федерације, Бугарске, Швајцарске, Француске, Републике Српске и др.

Izložba „Helena, serbiae regina“ od 17. marta u Galeriji Akademije umetnosti u Novom Sadu

Преузмите андроид апликацију.