Početna > Novi Sad

Kulturna scena Novi Sad

Međunarodni film festival „Ravno Selo“ u Novom Sadu

Ravno Selo, Međunarodni festival prvog ili drugog filma održaće se ove godine od 30. juna do 3. jula, a 1. jula Novi Sad je „domaćin“ festivala.
Foto: PrtSc/Facebook/Ravno Selo Film Festival

Festival je orijentisan ka mladima i predstavlja međunarodni festival za reditelje prvog ili drugog filma.

Tradicionalno Ravno Selo Film Festival će imati glavni program, kao i studentski program, i naravno nastavlja sa selekcijom “Kratkih 100 minuta” u okviru koje će biti prikazani dokumentarni filmovi koji su privukli veliku pažnju kritike i javnosti u prethodnom periodu.

Gost selektor glavnog programa i ove godine je Dragan Jeličić, dok je za dokumetnarni program zadužen Igor Toholj. Gosti u okviru studentskog filma su akademci Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda.

„Ove godine slavimo mali jubilej. Ravno Selo Film Festival ima pet godina. Kada smo pre 5 godina osnovali festival nisam verovao da će trajati toliko, niti da ćemo izgraditi novi Dom kulture. Naš zapaljeni Dom kulture kao feniks raste iz zemlje i sledeće godine nas očekuje u punom sjaju. Biće to jedan od najlepših domova kulture u Srbiji. Ja ću, sa svojim saradnicima učiniti sve da u Domu budu zastupljeni najkvalitetniji programi iz oblasti pozorišta, filma, muzike.“, kaže Lazar Ristovski, osnivač festivala.

Jubilarni, peti po redu, Ravno Selo Film Festival, sada već tradicionalno, biće otvoren koncertom filmske muzike, na kom će glumce i pevače pratiti Zrenjaninski Filharmoničari, 30. juna. Festival otvara srpski film “Ne igraj na Engleze” Slobodana Pešića sa Ivanom Tomićem, Danijelom Sičom i nedavno preminulim Markom Živićem u glavnim ulogama.

Kuriozitet ove godine je to što će koncert filmske muzike sa svečanog otvaranja imati svoju reprizu u Novom Sadu, u Katoličkoj porti, uz svetsku premijeru filma “DŽENGA – čudna igra” Nikole Končarevića, kojim će uz dodelu nagrada u svim kategorijama festival biti svečano zatvoren u Ravnom Selu, 3. jula.
Foto: PrtSc/Facebook/Ravno Selo Film Festival

Pored ova dva filma, u glavnom programu, svoju pretpremijeru imaće i debitantski film “Heroji” Gorana Nikolića.

U glavnom programu naći će se još i prošlogodišnji bioskopski debitantski hit “Zlatni dečko” Ognjena Jankovića, francuski film „Hronika nasilja” Manuela Šapire, kao i rusko-finski “ Karantin” Diane Ringo, danska komedija “Divlji Ljudi“ Tomasa Daneskova i gruzijski „Drugo ja“ Gige Agladzea, u produkciji slavnog Dejvida Linča, čime jubilarni peti festival u konkurenciji predstavlja rekordnih osam filmova.

Festival se održava uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Ministarstva kulture Republike Srbije, Grada Vrbasa i producentske kuće Zillion film.


Otvara se biblioteka na Štrandu!

Preuzmite android aplikaciju.