Почетна > Нови Сад

Културна сцена Нови Сад

Међународни фестивал анимираног филма у Сремским Карловцима и Новом Саду

Трећи Међународни фестивал анимираног филма деце и младих „Мулти мост фест“ одржаће се у Сремским Карловцима и Новом Саду од 30. септембра до 2. октобра.
Фото: Pixabay/Victoria_rt

Ове године на конкурс „Мулти мост феста“ је стигло 1087 филмова из 90 земаља. Селекциона комисија, коју председава др.ум. Снежана Трстењак, а међу чијим члановима су три студента Академије уметности, направила је избор од 63 филма који су ушли у званичну селекцију и биће приказани током три фестивалска дана.

Селекциона комисија се трудила да буду заступљени различити стилови и технике анимације.

Најзаступљенији су европски филмови, али су у селекцију ушли и филмови из нама удаљених делова света са Филипина и Новог Зеланда, који носе другачију естетику, навели су из Академије уметности у Новом Саду.

Чланови стручног жирија биће: Роберто Паганели, аниматор, режисер, кинопедагог, покретач асоцијације „Отомани“ из Италије, Горан Дујаковић, режисер, сценариста, стрип цртач, карикатуриста, и ванредни професор на Академији умјетности у Бањој Луци, оснивач и директор Међународног фестивала анимираног филма у Бањој Луци из БиХ и Милан Марић, редитељ анимираних филмова из Србије.

Радионице анимације водиће Алесија Векјо и Роберто Паганели из Италије.

Поред Академије уметности, партнер фестивала је Културни центар Новог Сада. Фестивал су подржали: Покрајински секретаријат за културу, Градска управа за културу Новог Сада, Општина Сремски Карловци, Италијански институт за културу у Београду, Ирански културни центар у Београду.

Фестивал је уврштен у програм обележавања Европске године младих 2022.

Поред рада у селекционој комисији, студенти Академије уметности ће учествовати у раду студентског жирија, који ће заједно са Стручним жиријем оценити студентску категорију.

За студенте са модула Анимација и визуелни ефекти расписан је наградни конкурс за израду анимираног клипа фестивала. Награду у износу од 15 000 динара, освојиле су студенткиње друге године Тијана Голушин и Кристина Станковић.

Клип су израдиле под монторством Леона Аксина, стручног сарадника са Катедре за аудио – визуелне медије Департмана драмске уметности Академије уметности Нови Сад.

Najveća izložba dela Save Šumanovića na Kaleidoskopu kulture

Преузмите андроид апликацију.