Почетна > Нови Сад
Културна сцена Нови Сад

Највећа изложба дела Саве Шумановића на Калеидоскопу културе

Јединствена изложба у Србији „Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата”, која ће обухватити највећи број дела једног од најзначајнијих српских сликара, три изложбене поставке и повезати чак четири земље, биће отворена у суботу, 24. септембра, у 20.22 часа и тиме означити почетак недеље визуелне уметности у оквиру актуелног Калеидоскопа културе у Новом Саду.
Фото: НСЕПК/В. Величковић

На Тргу галерија, месту које традиционално припада визуелној уметности, Калеидоскоп културе, један од кључних пројеката Европске престонице културе, повезао је галерије од националног значаја – Спомен-збирку Павла Бељанског и Галерију Матице српске, где ће бити две изложбене поставке и Галерију ликовне уметности поклон збирку Рајка Мамузића, која има програмски удео, али и Галерију слика „Сава Шумановић” у Шиду, где ће бити трећа изложбена поставка.

„Оно што је 2016. године био сан, данас је реалност. Идеја о новим људима, просторима, процесима и програмима и повезивању истих, која се можда чинила немогућом, данас се види управо на примеру изложбе једног од најзначајнијих представника српског модернизма и то у три уметничке установе истовремено. То је озбиљан подухват у оквиру Калеидоскопа културе, који је на више нивоа приказао да су такве ствари могуће и то не само у Новом Саду, већ и шире, и да то треба да нам буде стална пракса”, рекла је програмска директорка Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”, Сара Вулетић, на данашњој конференцији за медије.

Шумановићево сликарство из периода између 1919. и 1940. године биће представљено делима из три наведена музеја, али и захваљујући позајмици уметникових дела из водећих националних институција културе, затим музеја из Хрватске, Северне Македоније и Француске.

„Значај Шумановићевих дела из колекције Павла Бељанског и збирке модерног сликарства Галерије Матице српске био је незаобилазан у представљању вредности културне баштине Новог Сада, у години када овај град носи титулу Европске престонице културе. Трећа карика у излагачком концепту јесте Галерија слика Сава Шумановић у Шиду, без чије збирке не би могли да се донесу закључци о стваралаштву овог уметника у националним и интернационалним оквирима. Програм свечаног отварања обухватиће и пројекат ЦхореоЦхрома, који полазиште има у сликарству Саве Шумановића”, објаснила је ауторка пројекта Милана Квас и управница Спомен-збирке Павла Бељанског, установе која је носилац пројекта. Управница Галерије Матице српске, др Тијана Палковљевић Бугарски и директорка Галерије слика „Сава Шумановић” у Шиду, Јована Лакић представиле су поставке у изложбеним просторима својих институција и нагласиле значај ове међумузејске сарадње.

Фото: НСЕПК/В. Величковић

„Ово је лепота Европске престонице културе као пројекта да нам омогући неке ствари које иначе нису могуће, да нас подстакнемо да будемо бољи и направимо искораке које наша публика и наш град заслужује“, истакла је управница Галерије Матице српске Тијана Палковљевић Бугарски.

Од импозантне збирке уметничких дела, која је обележила недељу визуелне уметности прошлогодишњег Калеидоскопа културе, до безбедности и чувања тих дела као највећег националног блага, ДДОР осигурање је важан актер Трга галерија и званично осигурање пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе” и програмског лука Калеидоскоп културе, а такође и партнер недеље визуелне уметности.

„Када је у питању очување културног наслеђа, Унипол, наша матична кућа, пружа подршку иницијативама и пројектима у области културе и уметности. Када се фокусирамо на визуелну, Унипол је успоставио свој посебан музеј, под називом CUBO, у којем промовишемо културу организовањем догађаја и изложби са различитим тематикама како бисмо заједници пренели и ово важно наслеђе и вредности Унипол групе. Уз овај пројекат, Унипол је подржао изложбе светски познатих уметника, као што су Моне, Шагал, Реноар, Пикасо, Ван Гог, Дали и многих други. ДДОР је препознао значај промоције и подршке уметности кроз разнолике иницијативе, које се крећу од откупа радова младих аутора који красе наше просторије до сарадње са Фондацијом Нови Сад – Европска престоница културе, која је од великог значаја за наш град. Подржавајући пројекат Калеидоскоп културе, који се традиционално одржава на нашем Тргу галерија, желимо да додатно учврстимо нашу традиционалну посвећеност уметности и култури. Овогодишња изложба слика Саве Шумановића, једног од најистакнутијих уметника у Србији прошлог века, чини нас изузетно поносним. Свим посетиоцима изложбе желим да уживају у овим радовима”, рекао је Франческо Маши, председник Извршног одбора ДДОР осигурања.

Калеидоскоп културе траје до 7. октобра, а након недеље визуелне, последња недеља посвећена је примењеној уметности. Више детаља о целом Калеидоскопу културе и Европској престоници културе можете пронаћи на сајтовима novisad2022.rs, као и на kaleidoskopkulture.com.

Преглед аустријског кратког филма у Градској библиотеци (ВИДЕО)

Преузмите андроид апликацију.