Почетна > Свет
Свет

Међународни дан борбе против злоупотребе и незаконите трговине дрогама

Међународни дан борбе против злоупотребе и незаконите трговине дрогама, обележава се сваке године 26. јуна.
дан
Foto: Unsplash/Nadine Shaabana

Овај дан обележава се широм света у циљу мобилисања појединаца и заједнице за активан однос у сузбијању проблема злоупотребе дрога. И сваке године, појединци попут вас, читаве заједнице и различите организације широм света придружују се обележавању Светског дана борбе против злоупотребе и незаконите трговине дрогама како би помогли у подизању свести о главном проблему који недозвољене дроге представљају у друштву.

Поводом обележавања Међународног дана против злоупотребе и кријумчарења дрога, широм света се:

• организују јавне манифестације или други догађаји унутар институција
• спроводе активности које имају за циљ информисање становништва о проблему злоупотребе дрога, при чему је ове године специјалан фокус на новим психоактивним супстанцама
• донирају средства локалним НВО ради пружања подршке превентивним активностима или пружања финансијске подршке кампањи или догађајима повезаним са кампањом.

Циљ спровођења кампање у Републици Србији је мобилисање подршке читаве јавности и подстицање становништва да пружи свој допринос у промоцији здравих стилова живота, у сузбијању проблема злоупотреба дрога и у заштити младих широм света од опасних супстанци.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” и мрежа института/завода за јавно здравље обележавају овај дан организовањем различитих активности као што су стручне конференције, јавне манифестације, предавања и трибине за родитеље и децу, припрема и/или дистрибуција информативног материјала за становништво, а све активности подразумевају и интензивну сарадњу са свим секторима друштва и медијима.

Значајно је учешће школа, родитеља, полиције, радно активног становништва и послодаваца, медија, верских заједница, здравствених радника, удружења грађана и других у активностима које имају за циљ смањење злоупотребе дрога. Укључивање што већег броја партнера у обележавање овог значајног датума из Календара здравља доприноси даљем јачању међусекторске сарадње у области смањења понуде и потражње дрога.

26. jun – Međunarodni dan podrške žrtvama torture

Преузмите андроид апликацију.