Почетна > Свет
Свет

26. јун – Међународни дан подршке жртвама тортуре

Сваке године, 26. јуна, обележава се Међународни дан подршке жртвама тортуре и подсећамо се да је мучење апсолутно забрањено у међународном праву и да се ни под којим околностима не може оправдати. Данас се сећамо свих жртава тортуре и наглашавамо неопходност укидања те праксе.
тортуре
Фото: Pixabay/Foundry

Особе у затворима, полицијским станицама, неуропсихијатријским и социјалним устанавама, као и у избегличким камповима, најподложније су злостављању.

Особе са инвалидитетом су жртве злостављања и тортуре најчешће у облику присилног медицинског третмана, институционализације, изолације, сексуалног насиља, присилног абортуса или стерилизације, фиксације под изговором неопходне терапије или дисциплиновања. Уколико су лишене и пословне способности, могу бити смештене у институције без сагласности и лишене права на доношење одлука о начину живота и медицинском третману.

Данас посебно подсећамо на обавезу спречавања злостављања и тортуре деце са развојним сметњама, која се налазе у институцијама, јер су посебно осетљива на затварање. Сегрегација и одвојеност од друштвене заједнице могу имати много теже последице по њихов развој, него што је то случај са одраслим особама.

Стога је “праг” када се третман или кажњавање могу класификовати као тортура или нечовечно поступање, нижи у случају деце, посебно оне лишене слободе.

Конвенција УН

Конвенција против тортуре и других сурових, нељудских и понижавајућих поступака или казни, коју је усвојила Генерална Скупштина УН, ступила је на снагу 26. јуна 1987. године, а Србија је међу државама потписницама.

Конвенцијом се тортура дефинише као “намерно наношење јаког менталног или физичког бола и патње, од стране службеног лица, или уз његов пристанак, у одређену сврху”, и истиче да је забрана тортуре апсолутна и да јој нико и ни под којим околностима не сме бити изложен.

Конвенција обавезује државе потписнице да спрече тортуру, препознају и казне починиоце, обезбеде фер и адекватну новчану компензацију за жртве, званично признање да је датој особи нанета повреда, патња, као и рехабилитацију.

Naučnici zatečeni otkrićem da ćelije krvi nastaju iz dva različita izvora

Преузмите андроид апликацију.