Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Међународни дан борбе против кока коле

Сада већ веома давног 8.маја 1886. године у Атланти, где се и налази седиште фирме Кока кола, Џон Стит Пембелтон је продао претечу данашњег веома популарног напитка.
Фото: Unsplash/Jeanson Wong

Џон, иначе апотекар по струци, је годину дана раније сачинио напитак, French Wine Cola, за који се сматра да је претече кока коле. French Wine Cola, јесте било слично пиће кока коли, али је садржало алкохол и есенције.

Следеће године, Џон је избацио алкохол и есенције из напитка и  8. маја 1886. године је продата прва чаша кока коле, која је тада била сачињена од сирупа и газиране воде.

Фото: Pexels/Borja Lopez
За сам назив овог напитка одговоран је Френк Робинсон, који се водио логиком да ће иста почетна слова бити лака за памћење, а самим тим да је то одлично за рекламу самог напитка.

Да ово пиће није било баш примамљиво потрошачима, говори податак, да је у првој години продаје продато свега 25 галона сирупа.

Како је уложио доста новца у овај производ, Џон је решио да пронађе партнера и тиме заради од свог пласираног производа.

И даље многи нису видели потенцијал у овом освежавајућем пићу, осим трговца Ејза Кендлера, који је након Џонове смрти постао и власник Кока коле.

Године 1890. и званично настаје компанија Кока кола.

Фото: Unsplash/Vladislav Kazlov
Рецептура кока коле је добро чувана тајна, али оно што знамо, јесте да садржи мноштво нездравих компоненти, а то су између осталог фруктозно-глукозни сируп или шећер, фосфорна киселина, кофеин, вештачке боје и сл…

Велика је тајна које биљне ароме се додају у кока колу, тако да ће то и даље остати велика непознаница.

Ако само погледамо декларацију овог напитка, видећемо да на 100 ml има 10,9 грама шећера.

А како се неретко деси да се попије бар пола литре, дођемо до рачунице да у себе тада унесемо 54,5 грама шећера, што би значило да смо појели око 22 коцке шећера. Сложићемо се сви да је ово огромна количина шећера које унесемо, а да при томе ништа друго „слатко“ нисмо конзумирали.

Можда би се следећи пут требали запитати да ли је кока кола идеално пиће за освежење и да ли нас оно заиста са оволиком количином шећера може хидрирати у врелим данима?

Фото: Unsplash/Andrey Ilkevich
А зашто поред овако неславног састава од које је направљена и која засигурно лоше утиче на наше здравље, кока кола представља најпродаваније безалкохолно пиће на свету?

Одговор можда лежи у томе, што су власници компаније, од самог настанка, па све до данас велику пажњу, а и велика средства улагали у маркетинг.

Можда тек по неки проценат становништва целог света није чуло за овај бренд. Јасно је да су што се пласирања производа и рекламе тиче, урадили праву ствар, али се за очување здравља људи то не може рећи.

Доказано је да конзумација овог производа доводи до дијабетеса, штети јетру, кости, доводи до настанка рака, али и ствара озбиљну зависност.

Овај напитак можда тренутно створи тај осећај задовољства, јер смо унели шећер у тело и привидно добијамо енергију.

Међутим, за пар минута шећер у крви нагло скаче стварајући инсулинску експлозију. Јетра се бори са том количином шећера у телу, а као резултат реакције у јетри јесте да се та количина шећера, коју је немогуће разложити, претвара у масноће. Затим долази до скока притиска.

Само 40 минута, након попијене чаше кока коле, кофеин се апсорбује у организам, рецептори аденозина су у мозгу тада блокирани, па тренутно осећамо боље, смањује се вртоглавица. Зато се понекад саветује, као инстант решење,  пар гутљаја кока коле када се осећамо лоше или се онесвестимо, али никако се не препоручује свакодневна конзумација.

И не само што у себе уносимо лоше елементе, већ конзумирајући кока колу из нашег организма се избацују важни минерали попут магнезијума, цинка, калцијума, јер њих управо везује фосфорна киселина садржана у кока коли и они бивају избачени из тела.

И тако и ако смо ове важне минерале унели кроз исхрану у наше тело, само једна чаша кока коле уништи.

Због низа лоших ефеката које ово пиће оставља на здравље човека, установљен је међународни дан борбе против овог светког бренда.

Следећи пут када поручујете пиће у кафићу или купујете у маркету добро размислите да ли је вредно „освежити“ се уз баш овај напитак.

Ne možete piti ništa opasnije od ovoga ako imate visok krvni pritisak

Преузмите андроид апликацију.